Ironija: Bin Ladenova porodica gradi najvišu zgradu na svetu

03.08.2011. | SEEbiz

Saudijski milijarder, princ Al-Valid bin Talal, postigao je sporazum sa džinovskim građevinskim holdingom porodice Bin Laden o gradnji najviše zgrade na svetu. Kako prenose lokalni mediji u Rijadu, visina novog nebodera će premašiti jedan kilometar, a hotel, elitni apartmani i poslovne prostorije koje će sadržati prostiraće se na ukupnoj površini od 500.000m2.

Približna vrednost projekta se procenjuje na više od 1,2 milijarde dolara, a njegova izgradnja će trajati 36 meseci, rekao je Bin Talal koji je nećak saudijskog kralja Abdulaha i jedan od najbogatijih ljudi u tom kraljevstvu, ali nije precizirao kada će izgradnja početi. Taj saudijski tajkun je najavio soliter još 2008, ali je do sada promenio već nekoliko partnera koji je trebalo da učestvuju u njegovoj izgradnji.

Podizanje Kraljevskog tornja treba da bude prva faza ogromnog projekta Kraljevski grad, površine 5,3 miliona kvadratnih metara, koji će biti izgrađen u gradu Džeda na obali Crvenog mora. Vrednost celog projekta, uključujući infrastrukturu, procenjuje se na 26,7 milijardi dolara, prenela je novinska agencija RIA Novosti.

"Poruka je politička", rekao je Bin Talal, navodeći da je cilj izgradnje najviše kule na svetu da se "pošalje poruka o snazi" te članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

Nova kula će visinom nadmašiti sada najvišu zgradu na svetu Burj Califa u Dubaiju, visoku 828m, koja je otvorena prošle godine.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...