PRIJAVA-468X60-BANNER

CTBUH menja kriterijume za određivanje najviših objekata na svetu

09.12.2009. | CTBUH

Savet za visoke zgrade i urbane sredine - CTBUH (Council on Tall Buildings and Urban Habitat), međunarodna organizacija koja ustanovljava visinu objekata širom sveta i proglašava pobednika titulom Najviša zgrada na svetu (The World’s Tallest Building), proglasila je promene u svojim kriterijumima.

Ove promene koje je objavio Komitet za visinu u okviru CTBUH-a nastale su kao odgovor na trendove koji su se pojavili na nekoliko poslednjih nebodera na svetu koji su ušli u kategoriju 10 najviših zgrada na svetu.

Umesto prethodne definicije da se visina meri od trotoara kod glavnog ulaza do vrha (Height is measured from the sidewalk outside the main entrance to…) od sredine novembra 2009. godine upotrebljavaće se nova definicija:

Visina se meri od nivoa najnižeg, značajnog, otvorenog, pešačkog ulaza do... (Height is measured from the level of the lowest, significant, open-air, pedestrian entrance to…).

Ovo bi trebalo da raščisti zabunu koja se pojavljivala kada je trebalo meriti visinu objekata koji imaju nekoliko pešačkih ulaza, ili se nalaze u neurbanizovanim sredinama.

Jedna od stvari koja će se dogoditi kao posledica ovog merenja jeste da će Burj Dubai uoči otvaranja u januaru 2010. godine postati zvanično još viši objekat, s obzirom da će biti meren od nivou najnižeg od tri glavna pešačka ulaza.

Nešto slično će se dogoditi i sa Trampovom kulom-hotelom u Čikagu (Trump International Hotel & Towers), samo što će u ovom slučaju doći do pomeranja na listi najviših objekata sveta. Naime, tako dobijenij dodatnih 27 stopa, oko 9m, u visini, znači da će Trampova kula prestići Jin Mao kulu u Šangaju na 6. mestu najviših završenih zgrada na svetu.
 
- Kao što se može zaključiti prema sastavu Komiteta koji čine arhitekte, inženjeri, izvođači, investitori, vlasnici objekata i naučnici, bilo je mnogo različitih mišljenja tokom poslednje dve godine otkada smo, sa Burj Dubai-jem uvideli da postojeći sistem mora da se menja - rekao je Peter Weismantle, predsedavajući CTBUH-ovog Komiteta i direktor Supertall Building Technology u okviru Adrian Smith + Gordon Gill Architecture biroa u Čikagu.

Jin Mao Tower, Šangaj

Trump International Hotel & Towers, Čikago

Takođe, kao odgovor na promenu dizajnerskih rešenja oblakodera, Komitet je rešio da odbaci dosadašnji kriterijum Visina do vrha (Height to Roof).

- Ova kategorija imala je smisla u eri zgrada koje su se završavale ravnim krovom, ali danas je na novim arhitektonskim rešenjima veoma teško, ili nemoguće, definisati šta je to krov - kaže izvršni direktor CTBUH-a Antony Wood.

Kriterijumi visina za oblakodere (CTBUH Tall Building Height Categories) raspoređene su u tri kategorije:

1. Visina do arhitektonskog vrha (Height to Architectural Top): Ova visina se meri od nivoa najnižeg, značajnog, otvorenog, pešačkog ulaza do arhitektonskog vrha zgrade, uključujući eventualnu šiljkastu konstrukciju na vrhu, ali ne i antenu, jarbol za zastave ili bilo koji drugi funkcionalni-tehnički dodatak i opremu. Ova mera je osnovno merilo po kom CTBUH određuje najviše objekte na svetu.

2. Najviši korisni sprat (Highest Occupied Floor): Ova visina se meri od nivoa najnižeg značajnog, otvorenog, pešačkog ulaza do najvišeg korisnog sprata unutar zgrade.

3. Visina do vrha (Height to Tip): Ova visina se meri od nivoa najnižeg, značajnog, otvorenog, pešačkog ulaza do najviše tačke na objektu, nezavisno od materijala ili uloge tog najvišeg elementa (uključujući antene, jarbole, reklame i druge funkcionalno-tehničke dodatke).

Vidi ostale tekstove vezane za CTBUH na našem sajtu (na linku ovde) - https://www.gradjevinarstvo.rs/SearchSve.aspx?d=%&n=&m=&a=&o=ctbuh&s=%&pv=N&sve=D&x=D

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;