INFONET-468X60-BANNER

Uštedite investiranjem u nove prozore

27.12.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Kroz efikasne mere modernizacije može se ostvariti veliki potencijal uštede u stambenim objektima. Prva mera za uštedu, a preporučaju je i stručnjaci, je obnova prozora, jer su oni najslabija tačka, ako se posmatra iz ugla energetske efikasnosti.

Veka Spectral

Veliki izbor boja profila (Foto: Veka)

PVC je odavno prepoznat kao materijal budućnosti i sve više je u upotrebi, kako u svetu tako i kod nas. Izuzetne karakteristike PVC stolarije naročito dolaze do izražaja kada je reč o energetskoj efikasnosti.

Ulaganje u novu PVC stolariju je veliki izazov jer je ne menjamo tako često. Zato je od velike važnosti uložiti u funkcionalnu i kvalitetnu stolariju. Ako se uzme u obzir činjenica da se kroz prozore i balkonska vrata gubi čak i do deset puta više toplote nego kroz zidove, jasno je da će se ulaganjem u kvalitetniju stolariju, uprkos nešto višim početnim troškovima, zapravo uštedeti.

SOFTLINE 82

Zamena prozora je prva mera uštede (Foto: Veka)

Mnogi ljudi često odlažu zamenu stare stolarije zbog velike investicije koju ona iziskuje, a nisu ni svesni da upravo to odlaganje odluke predstavlja veći trošak, i to svakog meseca. Stara, dotrajala stolarija podrazumeva razna oštećenja i nedostatke koji je karakterišu, a posebno se to odnosi na dihtovanje. Ukoliko imate stolariju koja je dotrajala, to znači da u zimskom periodu pored prozora možete osetiti blago strujanje hladnog vazduha. Ne samo da će prostorije biti hladnije, jer nema adekvatne izolacije, već ćete morati da uložite više novca u sirovine kojima se grejete, a računi će svakako biti veći.

SOFTLINE 70

Važno je uložiti u kvalitetnu stolariju (Foto: Veka)

Dakle, dokle god budete odlagali zamenu starih za nove PVC prozore, praktično ćete plaćati to odlaganje kroz veće račune i više sirovina u zimskim mesecima. Zato je bolje da odluku donesete što pre, kako biste smanjili sebi nepotrebne troškove. Neki proizvođači stolarije daju mogućnost plaćanja na rate, a pojedine banke daju kredite za ugradnju nove stolarije u cilju poboljšanja energetske efikasnosti, što je ipak olakšavajuća okolnost. Smanjenje računa za grejanje i troškova nabavke sirovina može da otplaćuje rate za novu PVC stolariju.

Topao, ušuškan dom je ono što je svima nama potrebno. Kada je reč o toplotnoj izolaciji prozora, najbitnija stavka je koeficijent propuštanja toplote (takozvana U-vrednost). Što je koeficijent prolaza toplote manji, to je izolacija, odnosno energetska efikasnost bolja. Što je energetska efikasnost bolja, manje ćete trošiti novca na grejanje, odnosno hlađenje doma i time će se vaša investicija u novu stolariju brže isplatiti.

SOFTLINE 82

Ušteda energije uz PVC stolariju (Foto: Veka)

Nekada je broj komora prozorskih profila bio referenca za dobru energetsku efikasnost, ali on danas nije od presudnog značaja, jer su se na tržištu pojavili nekvalitetni PVC profili sa više komora, ali sa izuzetno tankim zidovima. Kompanija VEKA isključivo proizvodi profile najvišeg nivoa kvaliteta klase A prema DIN EN 12608. Upotrebom specijalnog termo stakla i vrhunskih VEKA PVC profila i njihove višekomorne tehnologije, postižu se optimalni rezultati.

SOFTLINE 70

PVC stolariju nije potrebno farbati, a i to je ušteda (Foto: Veka)

Zamenom stare stolarije i ugradnjom nove od kvalitetnog nemačkog VEKA PVC profila i niskoemisionog stakla, možete dosta uštedeti na grejanju doma zimi i hlađenju tokom leta, na godišnjem nivou. Uštedu ostvarujete i na troškovima održavanja prozora, jer za razliku od drvene, PVC stolariji nije potrebno redovno osvežavanje boje i farbanje. Površina PVC profila izuzetno je otporna na prljavštinu i vremenske uslove. Farbanje nije potrebno, pa se time štede i novac i vreme.  

SOFTLINE 70

Pored profila, važan je i kvalitet stakla (Foto: Veka)

Najveću površinu prozora čini staklo i zato prilikom njihove kupovine treba odabrati staklo sa dobrim termoizolacionim koeficijentom ("Ug" za staklo). Niskoemisiona stakla su odličan izbor, a ukoliko želite najbolju termo i zvučnu izolaciju, opredelite se za trostruko niskoemisiono staklo.

Visokokvalitetni, energetski efikasni prozori su odlična insvesticija i dugoročno rešenje za vaš dom. Ugradnjom nove VEKA PVC stolarije sigurno ćete brže i lakše uspeti da povećate i zadržite odgovarajuću temperaturu vazduha u prostoriji i da uštedite novac na grejanju. Kontaktirajte vama najbliže proizvođače VEKA prozora i vrata, a oni će se pobrinuti da budete zadovoljni vašim izborom.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;