IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Kako rešiti problem buke u domu?

08.11.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Veliko je olakšanje vratiti se u udobnost i mir svog doma nakon dugog dana na poslu ili drugih aktivnosti. Jedan od aspekata koji čine da naš dom pruža tu udobnost i spokoj su svakako PVC prozori, odnosno njihova zvučna izolacija.

Veka softline

VEKA Softline 70 (Foto: Veka)

Prozori, kao najizloženiji element fasade i veza sa spoljašnjom sredinom, imaju veoma važnu ulogu. Zato treba uzeti u obzir neke zahteve pri njihovom izboru, kao što su: boja, osvetljenje, odgovarajuća ventilacija, zvučna izolacija, energetska efikasnost, debljina spoljnih zidova samog profila i vrsta stakla. Posebno je važno da imaju maksimalnu zvučnu izolaciju, kako bismo se što bolje izolovali od spoljašnje buke.

Faktori koji utiču na zvučnu izolaciju prozora

Vrsta otvaranja: način na koji se otvaraju prozori našeg doma je jedan od odlučujućih faktora dobre zvučne izolacije. Da biste lakše odlučili koji tip otvaranja najbolje odgovara vašem domu, važno je da uzmete u obzir okruženje u kome živite, a taj aspekt mnogi kupci zanemaruju. Ako se vaš dom nalazi u veoma bučnom okruženju najbolje je odlučiti se za jednokrilne prozore, sa okretno-nagibnim otvaranjem, jer najbolje dihtuju. Međutim, ako se vaš dom nalazi u mirnom okruženju i imate velike prostorije, zanimljiva opcija su klizna vrata visokih performansi, jer ćete time dobiti na funkcionalnosti i obilju svetla.

Tip profila: važan je izbor profila koji nosi vaš prozor. Prva karakteristika koju morate uzeti u obzir je da je nepropusan za vazduh. Drugim rečima, da u velikoj meri ograničava prolazak zvučnih talasa u unutrašnjost kuće. U ovom slučaju, najbolji materijal na koji možete računati za profile je PVC.

Pored toga što su VEKA PVC prozori i vrata dugovečni, materijali od kojih je napravljena VEKA stolarija obezbeđuju i termo i zvučnu izolaciju, tako da će vam stan biti topliji, računi za grejanje mnogo niži, a mir i tišina u vašoj kući zagarantovani. PVC prozori podižu kvalitet stanovanja i sprečavaju da saobraćajna buka i galama prodru u vaš dom.

VEKA PVC profili predstavljaju najbolje rešenje na tržištu u izboru prozora. Garantuju toplotnu izolaciju i udobnost zahvaljujući svojoj sofisticiranoj višekomornoj tehnologiji, pa tako čuvaju energiju pri grejanju ili hlađenju, a uz to apsorbuju zvučne talase.

Profili klase A, kakve kompanija VEKA isključivo proizvodi, ujedno će vam omogućiti još do 4dB manji prodor buke u odnosu na prozore od profila B klase. Profili poseduju izvanredne izolacione karakteristike i u njih se ugrađuje specijalno staklo. Profilski sistemi VEKA SOFTLINE 82 i VEKAMOTION 82, garantuju odličnu zvučnu izolaciju, pored efikasne uštede troškova grejanja i hlađenja.

Tip stakla: ovo je još jedna od komponenti prozora koja ima sve veći značaj. Najviši stepen zvučne izolacije određen je debljinom stakla. Jednostruko staklo ima najslabiju zvučnu izolaciju, dok najkvalitetniju izolaciju ima laminirano dvostruko ostakljivanje. Sa istom debljinom, asimetrična stakla pokazuju još bolje ponašanje.

Kutija za roletne lošijeg kvaliteta može pokvariti karakteristike, ponašanje i dobru ugradnju prozora. Zato je preporuka da se uz VEKA prozore stave i VEKA kutije za roletne VEKAVARIANT 2.0.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


LORENCIC-300X250-BANNER
VEKA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;