IZOLACIJA-468X60-BANNER

Milovanović očekuje da država zaštiti "Energoprojekt"

05.10.2012. | Tanjug

Vladimir MilovanovićGeneralni direktor "Energoprojekt holdinga" Vladimir Milovanović izrazio je danas uverenje da država neće dozvoliti da privatni kapital većinski preuzime tu kompaniju, imajući u vidu njen značaj za privredu Srbije.

Komentarišući medijske napise da će građevinsko preduzeće "Napred" preuzeti "Energoprojekt", Milovanović je na konferenciji za novinare ocenio da takve insinuacije spadaju u domen naučne fantastike, "mada je sve moguće" i izrazio uverenje da to država neće dozvoliti.

Prema zvaničnim podacima, akcijski kapital "Napred Razvoj" a.d. povećao je učešće u kapitalu "Energoprojekta" sa 3,53% na 12,18%. Milovanović je naveo da država poseduje 33,58% akcija, pravna lica i profesionalni investitori 19,09%, kastodi računi 15,75%, a fizička lica 33,58%.

Povodom odluke malih akcionara da zatraže vanrednu sednicu svoje skupštine i vanrednu reviziju finansijskog poslovanja, Milovanović je rekao da poslovodstvo nema ništa protiv da se to učini, ali nije želeo da komentariše insinuacije u medijima o lošem poslovanju "Energoprojekta", dok se ne završi revizija.

Isplate zarada u "Energoprojektu" su redovne sa pripadajućim doprinosima, a poslovanje je stabilizovano, bez blokade računa što se dešavalo pre desetak godina, rekao je on.

Milovanović je naglasio da je cilj tima koji on predvodi u "Energoprojektu" da tu kompaniju vrati na nivo razvoja iz 1980. godine i ukazao da postoje mnogo interesnih grupa u zemlji koje žele da nanesu štetu kompaniji.

Govoreći o poslovanju, Milovanović je naveo da "Energoprojekt" trenutno radi na realizaciji projekata vrednih oko 279 mil EUR u zemlji i inostranstvu, a u prvoj polovini ove godine ugovoreno je poslova za oko 80 mil EUR, od čega su oko 25 miliona na domaćem tržištu.

Pred potpisom je ugovor o izgradnji najdužeg tunela na trasi Koridora 11 u Srbiji (41 mil EUR) i o izgradnji fudbalskog stadiona u Nigeriji (12 mil EUR). Generalni direktor "Energoprojekt holdinga" je nagovestio da postoje velike šanse za dva velika posla u Rusiji - izgradnja jednog hotela u vrednosti preko 100 mil USD, a drugi je izgradnja građevinskog kompleksa vrednog "više stotina miliona evra".

Do kraja 2013. "Energoprojekt" treba da izgradi ambasadu Srbije u Nigeriji, za koju plac postoji već 20 godina, i to između zgrada SAD i Kine u prestonici te države, rekao je Milovanović. Govoreći o revitalizaciji Termoelektrane "Kostolac B", Milovanović je naveo da je vrednost radova oko 66 miliona evra i taj posao je pri kraju, naglašavajući da garantuje da će taj objekat biti na mreži EPS-a 9. oktobra.

U izgradnji fabrike sumporne kiseline i nove topionice u "RTB Bor", "Energoprojekt" učestvuje kao podizvođač radova koje vodi kanadska firma "Lavalin" i finski "Outotek", rekao je Milovanović i napomenuo da je vrednost radova koje izvodi "Energoprojekt" je preko 53 mil EUR. Završetak izgradnja ta dva objekta je planiran do kraja 2013.

Kada je reč o angažovanju naše građevinske operative na tržištima Bliskog istoka, Azije i drugim destinacijama, Milovanović je rekao da u Iraku postoje šanse za "Energoprojekt", ali se mora sačekati poboljšanje bezbednosne situacije. Afrika je perspektivno tržište i tamo je "Energoprojekt" dugo prisutan, a puno se očekuje i od tržišta Ruske Federacije i njenih suseda.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;