Milovanović očekuje da država zaštiti "Energoprojekt"

05.10.2012. | Tanjug

Vladimir MilovanovićGeneralni direktor "Energoprojekt holdinga" Vladimir Milovanović izrazio je danas uverenje da država neće dozvoliti da privatni kapital većinski preuzime tu kompaniju, imajući u vidu njen značaj za privredu Srbije.

Komentarišući medijske napise da će građevinsko preduzeće "Napred" preuzeti "Energoprojekt", Milovanović je na konferenciji za novinare ocenio da takve insinuacije spadaju u domen naučne fantastike, "mada je sve moguće" i izrazio uverenje da to država neće dozvoliti.

Prema zvaničnim podacima, akcijski kapital "Napred Razvoj" a.d. povećao je učešće u kapitalu "Energoprojekta" sa 3,53% na 12,18%. Milovanović je naveo da država poseduje 33,58% akcija, pravna lica i profesionalni investitori 19,09%, kastodi računi 15,75%, a fizička lica 33,58%.

Povodom odluke malih akcionara da zatraže vanrednu sednicu svoje skupštine i vanrednu reviziju finansijskog poslovanja, Milovanović je rekao da poslovodstvo nema ništa protiv da se to učini, ali nije želeo da komentariše insinuacije u medijima o lošem poslovanju "Energoprojekta", dok se ne završi revizija.

Isplate zarada u "Energoprojektu" su redovne sa pripadajućim doprinosima, a poslovanje je stabilizovano, bez blokade računa što se dešavalo pre desetak godina, rekao je on.

Milovanović je naglasio da je cilj tima koji on predvodi u "Energoprojektu" da tu kompaniju vrati na nivo razvoja iz 1980. godine i ukazao da postoje mnogo interesnih grupa u zemlji koje žele da nanesu štetu kompaniji.

Govoreći o poslovanju, Milovanović je naveo da "Energoprojekt" trenutno radi na realizaciji projekata vrednih oko 279 mil EUR u zemlji i inostranstvu, a u prvoj polovini ove godine ugovoreno je poslova za oko 80 mil EUR, od čega su oko 25 miliona na domaćem tržištu.

Pred potpisom je ugovor o izgradnji najdužeg tunela na trasi Koridora 11 u Srbiji (41 mil EUR) i o izgradnji fudbalskog stadiona u Nigeriji (12 mil EUR). Generalni direktor "Energoprojekt holdinga" je nagovestio da postoje velike šanse za dva velika posla u Rusiji - izgradnja jednog hotela u vrednosti preko 100 mil USD, a drugi je izgradnja građevinskog kompleksa vrednog "više stotina miliona evra".

Do kraja 2013. "Energoprojekt" treba da izgradi ambasadu Srbije u Nigeriji, za koju plac postoji već 20 godina, i to između zgrada SAD i Kine u prestonici te države, rekao je Milovanović. Govoreći o revitalizaciji Termoelektrane "Kostolac B", Milovanović je naveo da je vrednost radova oko 66 miliona evra i taj posao je pri kraju, naglašavajući da garantuje da će taj objekat biti na mreži EPS-a 9. oktobra.

U izgradnji fabrike sumporne kiseline i nove topionice u "RTB Bor", "Energoprojekt" učestvuje kao podizvođač radova koje vodi kanadska firma "Lavalin" i finski "Outotek", rekao je Milovanović i napomenuo da je vrednost radova koje izvodi "Energoprojekt" je preko 53 mil EUR. Završetak izgradnja ta dva objekta je planiran do kraja 2013.

Kada je reč o angažovanju naše građevinske operative na tržištima Bliskog istoka, Azije i drugim destinacijama, Milovanović je rekao da u Iraku postoje šanse za "Energoprojekt", ali se mora sačekati poboljšanje bezbednosne situacije. Afrika je perspektivno tržište i tamo je "Energoprojekt" dugo prisutan, a puno se očekuje i od tržišta Ruske Federacije i njenih suseda.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...
Rados 02.01.2022.
Lepa predizborna kampanja samo ne znam koja...