PRIJAVA-468X60-BANNER

Izgradnja hidrocentrala na Limu podelila narod

17.08.2012. | Večernje novosti

Kanadski REV privodi kraju pripreme za gradnju dve hidrocentrale na Limu, zbog kojih su na javnoj raspravi sevale pesnice. HE „Brodarevo 1“ i „Brodarevo 2“ imaju dozvole Republike Srbije.

Gradnja dve hidroelektrane na Limu, snage 58 megavata, uz investiciju od 140 miliona evra, predstavlja prvi projekat ovakve vrste u Srbiji nakon više od 20 godina. Struja iz obnovljivog izvora energije (godišnje oko 230 gigavat-časova) snabdevaće 60.000 domaćinstava čistom električnom energijom. Radovi će dati poseban doprinos zapošljavanju lokalnog stanovništva i razvoju ovog kraja, pre svega turizma, kao i unapređenju infrastrukture.

Ovo su u četvrtak, u saopštenju za „Novosti“, istakli predstavnici kanadske kompanije REV, uz tvrdnje da je u sredu u Prijepolju prekinuta rasprava i sukob pristalica i protivnika gradnje, samo za kratko poremetila „red vožnje“ u poslu veka u Limskoj dolini. Inače, u četvrtak je u Sjenici održana javna rasprava, uz dijalog i konstruktivne predloge.

Ističući da su u Srbiji 10 godina i najveći privatni investitor u hidroenergetiku, u REV podsećaju da se projekti HE „Brodarevo 1“ i „Brodarevo 2“ rade u skladu sa izdatim dozvolama Republike Srbije, kao i na osnovu rešenja nadležnog ministarstva.

- Do sada su završeni ključne segmenti u pripremi projekta. Studija opravdanosti za veći deo projekta je urađena, kao i geološka istraživanja, napravili smo hidraulički model, dobili odobrenje na prostorni plan područja posebne namene i završili studiju uticaja na životnu sredinu. To znači da je izrada projektne dokumentacije u finalnoj fazi - navodi se, pored ostalog, u saopštenju REV.

Kada studije i projekti prođu „sito i rešeto“ revizionih komisija, tim REV započeće poslove na dobijanju građevinske dozvole i što pre krenu u gradnju.

Izražavajući žaljenje što je nekolicina ljudi nasilnim putem srpečila održavanje javne rasprave, kompanija REV zatražila je od Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne srdine, kao organizatora rasprave, a i ostalih državnih organa, da rade svoj posao i u skladu sa zakonom omoguće održavanje javne rasprave u novom terminu i obaveste zainteresovane strane.

Brana HE „Brodarevo 1“, visoka 38,5 metara, gradiće se iznad ove varošice u kanjonu Lima, na mestu Junakovina, dok je „Brodarevo 2“ u Lučicama. Spremni su projekti izmeštanja dve deonice od ukupno 7,1 kilometar magistralnog puta Prijepolje - Bijelo Polje, gradnja dva tunela i prilagođavanja toka reke.

Povezane vesti:

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;