INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

U toku je izgradnja nacionalnog stadiona, uskoro rad u više smena

07.06.2024. | RTS

Izgradnja nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu počela je 1. maja ove godine. Planirano je da stadion ima 52.000 sedišta, prostire se na 32 hektara i zadovoljava sve FIFA i UEFA standarde.

Nacionalni stadion

Nacionalni stadion (Foto: Ministarstvo finansija)

Radovi su trenutno fokusirani na pripremne aktivnosti, uključujući izradu platoa za bušenje šipova, kojih će ukupno biti 2.500. Pored toga, deo terena se nasipa kako bi se podigao za dva metra, što je proces sličan onom korišćenom u izgradnji Novog Beograda pedesetih godina prošlog veka. Boban Veličković iz Građevinske direkcije Srbije objašnjava za RTS da, iako nije komplikovano, ovaj posao zahteva mnogo vremena zbog velikih obima radova.

Milan Popović, rukovodilac tima radnika, napominje da se očekuje intenziviranje radova, uključujući rad u više smena, a možda i noćnu smenu.

Naredni korak biće fundiranje temelja, nakon čega sledi postavljanje gornjeg dela konstrukcije stadiona, što će biti posebno izazovno zbog visine objekta od preko 50 metara.

Najkompleksniji deo izgradnje biće postavljanje krovne konstrukcije, koja će biti od čelika i specifičnog oblika, sa brojnim tehničkim zahtevima. Radnici iz Kine će uskoro biti angažovani kako bi se ubrzali radovi.

Kako RTS navodi, tokom jeseni će se videti prve konstrukcije iznad zemlje, dok je završetak radova planiran za kraj 2026. godine. Stadion će imati kružni oblik, a oko njega će se nalaziti kafići, restorani, prodavnice, parkovi i parking za 10.000 automobila. Biće povezan sa auto-putem, a u planu je da do njega ide i BG voz.

Ime stadiona još uvek nije određeno, ali će građani imati priliku da glasaju. Očekuje se da će stadion ugostiti reprezentaciju, najbolje domaće klubove, a možda i najjače evropske timove. Prema najavama, ovde će se 2028. godine održati finale Lige Evrope.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;