INFONET-468X60-BANNER

Priprema se dokumentacija za uklanjanje Starog savskog mosta

13.06.2024. | eKapija

Grad Beograd je dao ovlašćenje Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da podnese zahtev i pribavi dozvole za uklanjanje Starog savskog mosta, kao i za uklanjanje instalacija na njemu. Ovo ovlašćenje je doneto na telefonskoj sednici Privremenog organa Beograda, održanoj u sredu.

Novi savski most

Novi savski most (Foto: beograd.rs)

Iako je najavljeno da će demontaža Starog savskog mosta početi ovog meseca, tačan datum početka radova još uvek nije poznat, navodi eKapija.

U međuvremenu, proceduralne aktivnosti za uklanjanje starog i izgradnju novog mosta su u toku. Ovlašćenje koje je Grad Beograd dao Ministarstvu odnose se na uklanjanje drumske saobraćajnice, tramvajskih šina, optičkih veza sistema za nadzor saobraćaja, javnog osvetljenja i tramvajske kontaktne mreže.

Tehnička Dokumentacija

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda podnela je početkom meseca zahtev za izdavanje saglasnosti za uklanjanje postojećih instalacija na mostu. U zahtevu se navodi da je projektna dokumentacija u završnoj fazi, a u toku je i izrada tehničke dokumentacije za dobijanje građevinske dozvole za izgradnju novog mosta i pristupnih saobraćajnica na obe obale Save, prenosi eKapija.

Novi most

Prema projektu, novi most će imati dvostruki čelični luk koji će se oslanjati na šest armirano-betonskih stubova, od kojih će dva biti u reci. Planirana visina rečnih stubova je 23m i 15m. Saobraćajni profil na mostu predviđa dve kolovozne trake od 6,5m, tramvajski koridor u sredini, širine 8m i trotoare sa obe strane širine 3,3m, koji će uključivati i biciklističke staze.

Finansiranje projekta

Za finansiranje uklanjanja starog i izgradnje novog mosta, Skupština Srbije je u jesen 2022. godine usvojila zakon o potvrđivanju ugovora o kreditu od 79,9 miliona EUR. Ugovor o zajmu, osiguran kod China Export & Credit Insurance Corporation, potpisan je sa grupacijom BNP Paribas.

Ukupna vrednost projekta procenjena je na 94 miliona EUR, a izvođač radova je kineska kompanija Power China. Iz kredita će se finansirati maksimalno 85% ukupne vrednosti projekta.

Portal eKapija podseća da je ranije na sajtu "Srbija2027" najavljeno da će izgradnja mosta biti gotova u toku 2027. Ipak, ako se uzme u obzir da je gradnja poslednjih beogradskih mostova trajala između tri i četiri godine, postavlja se pitanje da li je ovaj rok realan.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;