INFONET-468X60-BANNER

Počela rekonstrukcija Botaničke bašte u Beogradu

25.07.2012. | Tanjug

U Botaničkoj bašti Jevremovac, zelenoj oazi u centru Beograda, počela je rekonstrukcija parkova i šetališta, a već početkom jeseni biće organizovana i obnova velikog i malog staklenca.

Rekonstrukcija staklenca, osim boljeg razgledanja biljaka, omogućiće da se odgajanje retkih vrsta nastavi pod adekvatnom temperaturom i zaštitom.

Kako obiluje vegetacijom i hladom, Botaničku baštu mnogi Beograđani doživljavaju kao svoje dvorište u centru grada i mesto za odmor od asfalta i buke.

Oronule staze, klupe, kante za smeće i zaraslo šiblje više neće remetiti ovaj zeleni kutak, jer će Botanička bašta uskoro biti rekonstruisana.

Obnova otvorenog prostora kostaće 70 miliona dinara, a 63 miliona obezbediće Fond za zaštitu životne sredine.

Na jesen će, u do sad najvećem prijektu u Jevremovcu, kompeltno biti rekonstruisan veliki i mali staklenac, za čiju će obnovu iz fonda Evropske unije biti odvojeno 1,5 miliona evra.

U parkovima Botaničke bašte i staklenicima gaji se preko 2.000 drvnih, zeljastih i tropskih biljaka, a većinu tih vrsta nemoguće je videti u prirodi.

I u Japanskom vrtu, u kojem je zasađeno nekoliko desetina tropskih biljaka, na jesen će početi rekonstrukcija jezera i njegovog korita.


 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;