INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U aerodrom "Konstantin Veliki" uloženo preko 32 miliona evra

31.05.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Tokom obilaska radova na aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je u ovaj projekat do sada investirano preko 32 miliona evra. Od ove sume, oko 10 miliona evra uloženo je u izgradnju nove terminalne zgrade koja će početi sa prijemom putnika početkom jula, objavljeno je na sajtu Ministarstva.

Aerodrom Konstantin Veliki

Planirani izgled (Foto: Aerodromi Srbije)

Vesić je naglasio važnost ovog projekta za građane Niša, ističući da je u izgradnju pristupnih saobraćajnica i parkinga investirano oko 17 miliona evra, kao i da se menjaju kompletne instalacije, uključujući vodovod i kanalizaciju, koje nisu menjane od otvaranja aerodroma.

Pored toga, nova oprema vredna 5 miliona evra, modernija od one na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, biće instalirana do 1. jula, omogućavajući pravovremeno otvaranje novog terminala. Prošle godine, Aerodrom "Konstantin Veliki" zabeležio je gotovo 450.000 putnika, a trenutno nudi 13 linija koje država garantuje na period od tri godine.

Aerodrom Konstantin Veliki

Nova zgrada će biti u funciji od 1. jula (Foto: Aerodromi Srbije)

Ministar je istakao da je cilj povećanje broja linija iz Niša na najmanje 20 u naredne četiri godine, što će se ostvariti u saradnji sa "ER Srbijom" i drugim prevoznicima. Takođe, planirano je dalje unapređenje aerodroma, uključujući rekonstrukciju pista, povećanje broja parking mesta za avione, izgradnju novog kontrolnog tornja i rušenje stare zgrade kako bi se izgradila nova.

Mihajlo Zdravković, vršilac dužnosti direktora "Aerodromi Srbija", naveo je da radovi teku prema dogovorenoj dinamici i da će deo potreban za otvaranje nove terminalne zgrade biti završen do početka jula.

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming pohvalio je značaj infrastrukturnih projekata koje izvode kineske kompanije u Srbiji, uključujući ovaj projekat. On je uveren da će završetak radova na niškom aerodromu poboljšati uslove za avio saobraćaj, kao i životni standard građana Niša.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;