INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Obnova istorijskih objekata u Niškoj tvrđavi finansirana od strane EU

30.05.2024.

Evropska unija će finansirati obnovu ateljea i barutana u Niškoj tvrđavi, čime će se značajno unaprediti kulturna ponuda ovog istorijskog kompleksa.

Niška tvrđava

Niška tvrđava (Foto: Depositphotos)

U saradnji sa Kancelarijom za lokalni ekonomski razvoj (KLER), Grad Niš je obezbedio sredstva iz fonda Evropske unije za revitalizaciju ateljea u Niškoj tvrđavi, kao i barutana koje do sada nisu bile uređivane. Ovo je prva velika intervencija u proteklih 20 godina otkako su ateljei uništeni u požaru, što je mnoge umetnike ostavilo bez prostora za stvaranje.

Gradska većnica Adriana Anastasov je istakla značaj ovog projekta, navodeći da je budžet za kulturu značajno povećan i da su pripremljeni i drugi projekti. Među njima su rekonstrukcija Velike scene Narodnog pozorišta, Arheološki centar kod Arheološkog nalazišta Medijana, kao i idejna rešenja za zgradu Narodnog muzeja i Galerije savremene likovne umetnosti.

Barutane, koje su izgrađene između 1720. i 1723. godine, prvobitno su služile za skladištenje baruta i municije. Danas su prepoznate kao kulturno dobro od velikog značaja i predstavljaju jedinstvene objekte ove vrste u Srbiji.

Revitalizacija Niške tvrđave će, pored očuvanja kulturnog nasleđa, omogućiti i stvaranje novih kulturnih sadržaja koji će obogatiti ponudu grada Niša.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;