Danas počinje Mikser festival

25.05.2012. | 24 sata

Četvrti Mikser festival počeće danas na novoj lokaciji Savamali - na 11 hektara površine, u 40 objekata i na 70 lokacija na otvorenom, a svečano otvaranje se održava u zgradi Beogradske zadruge (Geozavod).

Tokom devet dana festivala 120 projekata će realizovati 2.500 učesnika, koje potpisuje 100 autora iz 50 zemalja sveta.

Danas u 12 časova simbolično se otvaraju kapije Mikser festivala. Muzički program će paralelno biti otvoren na dve lokacije: AKUD “Ivo Lola Ribar” paganskim plesom “Natama” će nastupiti na platou ispod Brankovog mosta od 22.30 sati, a Anja Đorđević, sa programom specijalno pripremljenim za ovu priliku ''Šlageri sa šlagom” od 22 časa na Mikser Tuborg bini.
 
Izložbene postavke koje će posetioci moći da vide na Mikser festivalu u zgradi Beogradske zadruge su "Brisani prostor", "Najlepša zgrada", "The good, the bad and the overhead", a u hotelu Bristol izložbe industrijskog dizajna "Ghost project" i "Young Balkan Designers'', dok će "Mikser Expo Highlights" biti otvoren za sve zainteresovane u Mikser Hausu.

Otvaranjem međunarodne izložbe ''Brisani prostor'' i Mikser festivala u Geozavodu, počeće ujedno i ovogodišnji BELEF, koji je postao festival festivala.
 
Iz programa ovogodišnjeg Miksera organizatori su izdvojili video rad belgijskog umetnika Dejvida Klarbouta ''Svitanje'', predavanje i radionicu menadžera u kulturi Glena Vajsa u okviru konferencije ''Otvoreni kurs'', koji je uveo javni umetnički program na njujorški Tajm Skver, projekat ''Urbane transformacije'', međunarodnu smotru industrijskog dizajna ''Ghost project'' i regionalni konkurs ''Young Balkan Designers''.

Kako je nedavno rekao direktor programa ''Urbane transformacije'' Ivan Kucina taj program je zamišljen kao jedan deo strategije transformacije te zapuštene četvrti grada u društveni distrikt. Prema Kucininim rečima, on je pozvao tridesetak ljudi iz sveta koji će razgovarati o raznim primerima takvog modela transformacije u svetu, što će pružiti nova saznanja Beograđanima.

Na ovogodišnjem Mikseru muzički program će biti zastupljen na više lokacija: “Mikser Tuborg Stage” (Stovarište, Mostarska 5), “Mikser House Stage” (Karađorđeva 46), “Dis-patch: Tri-trećine” (dvorište u Mostarskoj), “Garage fire!” sa tvrdim gitarskim zvukom (dvorište u Mostarskoj), “Converse Parobrod bina”, na kojoj će biti zastupljeni aktuelni domaći izvođači, “Red Bull corner” za koji je ekipa iz "Jungle Tribe-a" osmislila žanrovski raznovrstan program, a festivalskim sadržajima će se priključiti i programi koje organizuju savamalski klubovi.

U saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda tokom oba festivalska vikenda biće organizovane ture razgledanja Savamale, sa početkom u 19 časova. "Mikser tramvaj zvani Beograd" polazi sa okretnice "dvojke". Biće realizovane i ture razgledanja Savamale i Beograda turističkim autobusima "Laste" (25, 26 i 27. maja, kao i 31.5. i 1.6.), a polasci su u 19, 20.15 i 21.15 sati.

Kreativna direktorka Mikser festivala Maja Lalić rekla jeTanjugu da je ovogodišnji Mikser festival prvo izdanje koje se dešava u Savamali i da je to ''jako obojilo čitavu temu festivala'', koja glasi pokretanje procesa urbanih transformacija Savamale.

- To je pokretanje jednog dugoročnog projekta koji koristi festival kao neku vrstu reflektora da obasja sve te zanimljive ideje i probleme - rekla je ona.

Svi sadržaji Mikser festivala, koji će trajati do 2. juna, besplatni su za posetioce.

Povezane vesti:

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bane 28.02.2021.
U čl.2. Ugovora koji su vlasnici stanova za...
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...