INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Danas počinje Mikser festival

25.05.2012. | 24 sata

Četvrti Mikser festival počeće danas na novoj lokaciji Savamali - na 11 hektara površine, u 40 objekata i na 70 lokacija na otvorenom, a svečano otvaranje se održava u zgradi Beogradske zadruge (Geozavod).

Tokom devet dana festivala 120 projekata će realizovati 2.500 učesnika, koje potpisuje 100 autora iz 50 zemalja sveta.

Danas u 12 časova simbolično se otvaraju kapije Mikser festivala. Muzički program će paralelno biti otvoren na dve lokacije: AKUD “Ivo Lola Ribar” paganskim plesom “Natama” će nastupiti na platou ispod Brankovog mosta od 22.30 sati, a Anja Đorđević, sa programom specijalno pripremljenim za ovu priliku ''Šlageri sa šlagom” od 22 časa na Mikser Tuborg bini.
 
Izložbene postavke koje će posetioci moći da vide na Mikser festivalu u zgradi Beogradske zadruge su "Brisani prostor", "Najlepša zgrada", "The good, the bad and the overhead", a u hotelu Bristol izložbe industrijskog dizajna "Ghost project" i "Young Balkan Designers'', dok će "Mikser Expo Highlights" biti otvoren za sve zainteresovane u Mikser Hausu.

Otvaranjem međunarodne izložbe ''Brisani prostor'' i Mikser festivala u Geozavodu, počeće ujedno i ovogodišnji BELEF, koji je postao festival festivala.
 
Iz programa ovogodišnjeg Miksera organizatori su izdvojili video rad belgijskog umetnika Dejvida Klarbouta ''Svitanje'', predavanje i radionicu menadžera u kulturi Glena Vajsa u okviru konferencije ''Otvoreni kurs'', koji je uveo javni umetnički program na njujorški Tajm Skver, projekat ''Urbane transformacije'', međunarodnu smotru industrijskog dizajna ''Ghost project'' i regionalni konkurs ''Young Balkan Designers''.

Kako je nedavno rekao direktor programa ''Urbane transformacije'' Ivan Kucina taj program je zamišljen kao jedan deo strategije transformacije te zapuštene četvrti grada u društveni distrikt. Prema Kucininim rečima, on je pozvao tridesetak ljudi iz sveta koji će razgovarati o raznim primerima takvog modela transformacije u svetu, što će pružiti nova saznanja Beograđanima.

Na ovogodišnjem Mikseru muzički program će biti zastupljen na više lokacija: “Mikser Tuborg Stage” (Stovarište, Mostarska 5), “Mikser House Stage” (Karađorđeva 46), “Dis-patch: Tri-trećine” (dvorište u Mostarskoj), “Garage fire!” sa tvrdim gitarskim zvukom (dvorište u Mostarskoj), “Converse Parobrod bina”, na kojoj će biti zastupljeni aktuelni domaći izvođači, “Red Bull corner” za koji je ekipa iz "Jungle Tribe-a" osmislila žanrovski raznovrstan program, a festivalskim sadržajima će se priključiti i programi koje organizuju savamalski klubovi.

U saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda tokom oba festivalska vikenda biće organizovane ture razgledanja Savamale, sa početkom u 19 časova. "Mikser tramvaj zvani Beograd" polazi sa okretnice "dvojke". Biće realizovane i ture razgledanja Savamale i Beograda turističkim autobusima "Laste" (25, 26 i 27. maja, kao i 31.5. i 1.6.), a polasci su u 19, 20.15 i 21.15 sati.

Kreativna direktorka Mikser festivala Maja Lalić rekla jeTanjugu da je ovogodišnji Mikser festival prvo izdanje koje se dešava u Savamali i da je to ''jako obojilo čitavu temu festivala'', koja glasi pokretanje procesa urbanih transformacija Savamale.

- To je pokretanje jednog dugoročnog projekta koji koristi festival kao neku vrstu reflektora da obasja sve te zanimljive ideje i probleme - rekla je ona.

Svi sadržaji Mikser festivala, koji će trajati do 2. juna, besplatni su za posetioce.

Povezane vesti:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;