Kreativni raj u Savamali uz arhitekte, dizajnere i muziku

04.05.2012. | 24 sata

Na Mikser festivalu, koji će se od 25. maja do 2. juna održati u Savamali, predstaviće se neki od najboljih svetskih arhitekata, dizajnera, urbanista i vizuelnih umetnika, održaće se niz radionica i predavanja, a osim poznatih, nastupiće i brojni mladi i alternativni muzičari.

Program čini mreža od preko 50 transdisciplinarnih projekata, ali će nastupi svetskih zvezda kreativne industrije svakako biti najzanimljiviji.

- Dolaze kontroverzni dizajner Arne Kinze, prepoznatljiv po gigantskim instalacijama u javnom prostoru, renomirani belgijski video-umetnik David Klarbout, najuticajnija ličnost u istoriji tehnopopa i čuveni producent sastava Depeche Mode Danijel Miler, eksperimentalni arhitektonski kolektivi Bik van der Pol i Feld 72, menadžer u kulturi Glen Vajs, odgovoran za revolucionarno uvođenje javnog umetničkog programa na njujorški Tajm skver - kaže Tamara Mitrović, PR Miksera.

Održaće se i Regionalni samit manifestacija kreativne industrije, pa će tako organizatori sličnih programa iz Beča, Budimpešte, Hrvatske, Sofije, Tirane, Ljubljane i Skoplja osnovati u Beogradu regionalnu mrežu manifestacija koje će razvijati kreativni potencijal Balkana.

- Imali smo i međunarodne konkurse za talentovane umetnike kao što Ghost Project, Young Balkan Designers, Urban Bundle i Garage Roll Call. Novitet je saradnja sa Umbria džez festivalom, u okviru koje će nastupiti mladi džezeri čiji je talenat potvrdio čuveni Berkli - kaže Tamara Mitrović.

Na Mikseru će se sa više od 20 izvođača predstaviti i nekadašnji muzički festival Dis-patch i to pod nazivom Tri trećine (3/3). Između ostalih će nastupiti i Kelpe, Microburst, Thunderloops i Chad Valley iz Londona, From Africa i High Places iz Njujorka, ali i niz gostiju iz regiona i alternativnih heroja beogradske klupske scene.

Inače, glavne zvezde muzičkog dela festivala su bluz trip hop bend Goribor i zagrebački Lollobrigida, kao i nemački DJ Majkl Majer, koga je čuveni veb-magazin „Resident Advisor” proglasio za najboljeg di-džeja u konkurenciji sa Ričijem Hotinom, Rikardom Viljalobosom, Karlom Krejgom...

Mikser se ove godine kao deo strategije aktiviranja zanemarenih gradskih četvrti sadržajima kulture iz silosa Žitomlina na Dorćolu preselio u Savamalu, pa će tako oživljavanje ovog urbanog džepa biti jedna od glavnih tema festivala.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...