Kreativni raj u Savamali uz arhitekte, dizajnere i muziku

04.05.2012. | 24 sata

Na Mikser festivalu, koji će se od 25. maja do 2. juna održati u Savamali, predstaviće se neki od najboljih svetskih arhitekata, dizajnera, urbanista i vizuelnih umetnika, održaće se niz radionica i predavanja, a osim poznatih, nastupiće i brojni mladi i alternativni muzičari.

Program čini mreža od preko 50 transdisciplinarnih projekata, ali će nastupi svetskih zvezda kreativne industrije svakako biti najzanimljiviji.

- Dolaze kontroverzni dizajner Arne Kinze, prepoznatljiv po gigantskim instalacijama u javnom prostoru, renomirani belgijski video-umetnik David Klarbout, najuticajnija ličnost u istoriji tehnopopa i čuveni producent sastava Depeche Mode Danijel Miler, eksperimentalni arhitektonski kolektivi Bik van der Pol i Feld 72, menadžer u kulturi Glen Vajs, odgovoran za revolucionarno uvođenje javnog umetničkog programa na njujorški Tajm skver - kaže Tamara Mitrović, PR Miksera.

Održaće se i Regionalni samit manifestacija kreativne industrije, pa će tako organizatori sličnih programa iz Beča, Budimpešte, Hrvatske, Sofije, Tirane, Ljubljane i Skoplja osnovati u Beogradu regionalnu mrežu manifestacija koje će razvijati kreativni potencijal Balkana.

- Imali smo i međunarodne konkurse za talentovane umetnike kao što Ghost Project, Young Balkan Designers, Urban Bundle i Garage Roll Call. Novitet je saradnja sa Umbria džez festivalom, u okviru koje će nastupiti mladi džezeri čiji je talenat potvrdio čuveni Berkli - kaže Tamara Mitrović.

Na Mikseru će se sa više od 20 izvođača predstaviti i nekadašnji muzički festival Dis-patch i to pod nazivom Tri trećine (3/3). Između ostalih će nastupiti i Kelpe, Microburst, Thunderloops i Chad Valley iz Londona, From Africa i High Places iz Njujorka, ali i niz gostiju iz regiona i alternativnih heroja beogradske klupske scene.

Inače, glavne zvezde muzičkog dela festivala su bluz trip hop bend Goribor i zagrebački Lollobrigida, kao i nemački DJ Majkl Majer, koga je čuveni veb-magazin „Resident Advisor” proglasio za najboljeg di-džeja u konkurenciji sa Ričijem Hotinom, Rikardom Viljalobosom, Karlom Krejgom...

Mikser se ove godine kao deo strategije aktiviranja zanemarenih gradskih četvrti sadržajima kulture iz silosa Žitomlina na Dorćolu preselio u Savamalu, pa će tako oživljavanje ovog urbanog džepa biti jedna od glavnih tema festivala.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....