INFONET-468X60-BANNER

Azerbejdžanci ulažu 258 miliona evra u Herceg Novi?

18.05.2012. | Vijesti

Predstavnici naftne kompanije Azerbejdžana, "State oil company of Azarbaijan Republic" (SOCAR), koji su na tenderu dobili u devedesetogodišnji zakup bivšu vojnu kasarnu "Orjenski bataljon" u Kumboru, posetili su Herceg Novi i razgovarali sa predsednikom Opštine Dejanom Mandićem.

Mandić nije mogao da saopšti detalje razgovora, a "Vijesti" nezvanično saznaju da je bilo reči o investiciji u Kumboru i da su biznismeni iz Azerbejdžana bili zadovoljni gradom za koji su ocenili da "ima uslova da se u njega investira".

Azerbejdžanci su najavili ukupni investicioni program od 258 miliona evra, a za dodatne koristi Herceg Novom 2,5 miliona evra, kao i mogućnost zapošljavanja oko 1.500 radnika.

Kompanija namjerava da završi projekat u tri faze i predviđa gradnju hotela, hotelskih apartmana, stambenog kompleksa, objekta za kongresni turizam, helidroma, jaht kluba i marine sa 250 vezova.

Na mestu doskorašnje vojne kasarne u Kumboru prostornim planom Opštine predviđena je izgradnja turističkog kompleksa najvišeg ranga, ali je, pre svega, potrebno uraditi i usvojiti Detaljni urbanistički plan Kumbora. Urađen je idejni projekat.

Nekadašnja kasarna u Kumboru, iz koje se Vojska iselila pre pet godina, prostire se na površini od 241.695 kvadratnih metara. U kompleksu su zgrade komande i kasarne, gde su bili smešteni vojnici, vojna ambulanta, magacini i hangar za hidroavione, koji je izgradila još Austrougarska vojska.

Na doku, u krugu kasarne, je i lansirna rampa za ispitivanje torpeda, koju je pre Drugog svetskog rata konstruisao pomorski kapetan Miroslav Štumberger. U Kumboru je bila stacionirana najelitnija - specijalna jedinica (diverzanti) 82. pomorskog centra.

U krugu kasarne je i katolička crkva Sveta nedelja, koju je oslikao barokni slikar Tripo Kokolja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;