INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kako će izgledati Park prijateljstva na Ušću i novi Prirodnjački muzej

22.04.2024. | eKapija

Na nedavno završenom urbanističko-arhitektonskom konkursu za područje "Parka prijateljstva" na Ušću i idejno rešenje zgrade Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, tim pod vođstvom akademika profesora Branislava Mitrovića osvojio je prvo mesto sa projektom koji maestralno integriše muzej u okolinu.

Prva nagrada, zgrada se stapa sa okolinom (Foto: Prirodnjački muzej)

Autorski tim, koji čine akademik prof. Branislav Mitrović, dipl. inž. arh; doc. dr Đorđe Alfirević, dipl. inž. arh; Uroš Majstorović, mast. arh; Dušan Grujović, mast. arh. i Dušan Međedović, mast. arh, nagrađen je sa 2,5 miliona dinara za svoj inovativni pristup.

Kako eKapija navodi, projekat zgrade Prirodnjačkog muzeja urađen je u okviru arhitektonskog studija "MITarh" d.o.o. Beograd.

Prva nagrada, bogato ozelenjene pešačke staze (Foto: Prirodnjački muzej)

Projektovani muzej se vizuelno stapa sa okolnim pejzažom, gotovo nestaje unutar Parka prijateljstva, čime se stvara jedinstvena simbioza između otvorenog i zatvorenog prostora.

Na fasadi zgrade se reflektuju obrisi obližnjeg Muzeja savremene umetnosti, panoramski točak, bogato ozelenjene pešačke staze, pristan za brodiće i veza sa Velikim ratnim ostrvom, piše eKapija.

Prva nagrada, veza sa Velikim ratnim ostrvom (Foto: Prirodnjački muzej)

Ključna tačka ovog rešenja je pešački pravac koji spaja jugoistok i severozapad, na koji se vezuju novi sadržaji ovog parka.

Zatvoreni deo muzeja pokriven je zelenim krovom, čime se objekat vizuelno spaja s okruženjem, dok je njegov otvoreni deo namenjen različitim manifestacijama i događajima.

Prva nagrada, panoramski točak (Foto: Prirodnjački muzej)

Na konkurs je pristiglo 18 idejnih rešenja. Odlukom žirija na čijem čelu je bio arhitekta Ivan Rašković, druga nagrada u iznosu od 1,25 miliona dinara dodeljena je autorima Dušanu Stojanoviću i Pavlu Stamenoviću u čijem timu su bili i saradnici projektanti Đorđe Jovanović, Vesna Janković, Andrej Jovanović, Mina Matković i Nikola Jocić.

Druga nagrada

Druga nagrada (Foto: Prirodnjački muzej)

Treća nagrada vredna 625.000 dinara dodeljena birou Dejan Miljković arhitekti d.o.o. (autori prof. arh. Dejan Miljković, Vida Nedeljković, Luka Rajšić i Jelena Milinković i saradnici prof. arh. Dejan Vasović (konstrukcija) i student Milovan Srećković).

Treća nagrada

Treća nagrada (Foto: Prirodnjački muzej)

Žiri se odlučio i za dva jednakovredna otkupa od po 300.000 dinara koja su dodeljena timu koji su činili Natalija Mrdović, Nemanja Čulić, Sara Dimitrijević, Katarina Popović i Mihailo Miljanić, kao i studiju AKVS arhitektura Beograd (autori Anđela Karabašević Sudžum i Vladislav Sudžum i projektanti Vuk Zlatković, Filip Popović, Marija Matijević i Mrđan Keković).

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;