SFSOPLATE-468X60-BANNER

20 godina od prvog Saint-Gobain studentskog takmičenja u arhitekturi održanog u Srbiji

22.04.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Pre tačno 20 godina u Srbiji je prvi put održano takmičenje Saint-Gobain Architecture Student Contest. Od 2005. godine ovo takmičenje je steklo internacionalni status i svake godine privlači više od 1.300 studenata iz celog sveta, koji dolaze sa 167 univerziteta i iz 30 različitih zemalja. Mnogi učesnici ovog takmičenja danas su priznate arhitekte sa impresivnim karijerama. Povodom proslave upriličili smo razgovor sa nekima od njih, koji su se prisetili svog učešća na takmičenju.

Izložba ASC 2023

Izložba ASC 2023 (Foto: Saint-Gobain)

Kao nekadašnja učesnica Architecture Student Contest Saint-Gobain, Ksenija Pantović smatra da studenti treba da učestvuju na takmičenjima, jer na specifičan način povezuju projektovanje sa realnom praksom i savremenim projektantskim potrebama koje su definisane različitim zahtevima usmerenim na energetsku efikasnost.

Kao studentkinja uvek ste išli korak dalje, tragajući za nečim novim, drugačijim i jedinstvenim kada je reč o arhitekturi. Šta je bio Vaš pokretač tokom studiranja?

Multidisciplinarnost i otvorenost arhitekture kao discipline bio je definitivno pokretač još od studentskih dana, a to je i danas, u praksi. Mogućnost kontinuiranog učenja novih stvari, izazovi projektovanja novih tipologija i izlazak iz rutine, kao i timski rad i generisanje ideja kroz dijalog, neke su od karakteristika ove profesije, koje zaista predstavljaju nešto specifično.

Ove godine se navršava 20 godina od prvog takmičenja, održanog u Beogradu. Da li ovakva takmičenja pomažu studentima i otvaraju vrata ka novim profesionalnim poslovima?

Apsolutno da, jer na specifičan način povezuju projektovanje sa realnom praksom i savremenim projektantskim potrebama, koje su definisane različitim zahtevima usmerenim na energetsku efikasnost.

Vi ste docent na Departmanu za arhitekturu Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Da li bodrite studente da se odvaže na nove poduhvate, da se prijave na takmičenje kao što je ASC i da li su nove generacije drugačije od recimo Vaše?

Kada god sam u prilici, podržavam učešće studenata na konkursima, jer je izrada konkursa svakako jedan specifičan rad na usavršavanju individualnih projektantskih veština. Takođe, značajan je i zbog timskog rada, gde se dobre ideje generišu i dopunjuju kroz specifične dijaloge, što je jedna od značajnih vrednosti i u nekoj potencijalnoj praksi.

Svi učesnici ASC 2023

Svi učesnici ASC 2023 (Foto: Saint-Gobain)

Pitali smo i  Vladana Ilića, generalnog direktora Saint-Gobain za Srbiju i Crnu Goru, koliko je značajno ovo takmičenje, kako za mlade tako i za samu Grupu.

Naša grupa je 2004. pokrenula Multi-Comfort koncept, osnovan sa ciljem da promoviše Saint-Gobain inovativna rešenja koja doprinose najvećoj mogućoj udobnosti življenja, bez negativnog uticaja na životnu sredinu. Vođeni ovim konceptom, članovi srpskog tima su osnovali studentsko takmičenje sa željom da se ojača sinergija između akademskog rada i privrede pri edukaciji mladih o održivom građevinarstvu. Već dve decenije aktivno promovišemo ideju održivog građevinarstva u Srbiji, kroz privredne aktivnosti, ali i kroz aktivnosti kao što je studentsko takmičenje.

Mnogi učesnici su danas uspešni poslovni ljudi. Da li može da se napravi paralela u razvoju kompanije u Srbiji i njih kao nekada mladih a sada već vrlo uspešnih ljudi?

Divan je osećaj kada shvatite da su nekadašnji učesnici ovog takmičenja danas vrhunske arhitekte. Neki od njih su karijeru usmerili ka akademskom radu u arhitekturi i zajedničkim snagama promovišemo rad Saveta zelene gradnje Srbije, projekte kao što je "Ekoopština". Biću slobodan da kažem da smo zajedno rasli, sa istim ciljem, a to je da učinimo naše okruženje boljim, udobnijim, zdravijim mestom za život, a u isto vreme da ga sačuvamo za buduće generacije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;