PRIJAVA-468X60-BANNER

Opština Pirot i "MGB investment" grade ekološko naselje na Staroj planini

14.03.2012. | E-kapija

Opština Pirot donela je, na inicijativu kompanije "MGB investment", odluku o izradi plana detaljne regulacije za izgradnju ekološkog naselja na Staroj planini.

Slika - Stara planina

Naselje će biti građeno na 2,5 hektara u ataru sela Zaskovica, u blizini Jabučkog ravništa, sa pirotske strane planine.

- Ideja je da se izgrade prvi smeštajni kapaciteti na delu planine koji pripada opštini Pirot - kaže za "eKapiju" Andrej Mančić, direktor Javnog urbanističkog preduzeća "Pirot" koje je angažovano za izradu plana detaljne regulacije.

- Kompanija "MGB investment" uradiće pilot ekološko naselje gde bi bilo desetak objekata, sa jednom centralnom zgradom bruto površine 50-100m2. Objekti će biti izgrađeni od prirodnih materijala koji mogu da se nađu na Staroj planini i biorazgradivi su, ali tačan sadržaj i smeštajni kapaciteti budućeg kompleksa još nisu utvrđeni.

Kako Mančić ističe plan detaljne regulacije bi trebalo da bude gotov do kraja godine, a paralelno će se pristupiti i projektovanju.

Radovi će biti finansirani putem javno-privatnog partnerstava opštine Pirot i beogradske kompanije "MGB investment", a ugovor bi prema Mančićevim rečima trebalo da bude potpisan u narednih mesec dana. Tačan iznos investicije još nije poznat.

Ekološko naselje biće udaljeno 500-700m od novoizgrađenog hotela "Stara planina", na nadmorskoj visini 1.400-1.500m. Kako se pomenuti kompleks na Jabučkom ravništu nalazi na knjaževačkoj strani Stare planine, ekološko naselje predstavljaće prvu turističku investiciju na pirotskom delu, a kako kažu u opštini Pirot, biće namenjeno turistima koji žele da odmaraju u skladu sa ekološkim principima.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;