INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Danski "Grundfos" počeo izgradnju fabrike u Inđiji

02.02.2012. | Beta

Danska kompanija "Grundfos" juče je počela gradnju proizvodnog pogona u Inđiji u koji će biti investirano oko 50 miliona evra.

Fabrika pumpi za vodu i sisteme grejanja biće završena do kraja ove godine i zapošljavaće više od 300 radnika, što je samo prva faza investicije u Inđiji, kazali su predstavnici "Grundfosa".

Ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić kazao je na postavljanju kamena temeljca za novi pogon "Grundfosa" da će najveći deo proizvodnje u Srbiji biti namenjen izvozu u okolne zemlje, Evropsku uniju, severnu Afriku, Tursku i Rusiju.

Ćirić je izrazio uverenje da će Vlada Srbije ubediti predstavnike "Grundfosa" da relizuju i drugu fazu investicije u Inđiji.

- Vlada se trudi da ubedi investitore da realizuju planirane investicije u Srbiji, ali i da zadrži investitore koji su već prisutni - kazao je Ćirić.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da Srbija želi danske investicije, ne samo u proizvodnji pumpi veh i da želi da iskoristi dansko iskustvo. "Danska je zemlja koja na najbolji i najefikasniji način koristi energiju i to je zemlja koja ima izuzetne uspehe u primeni inovacija", kazao je on.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić kazao je da je u proteklih 10 godina u Vojvodini obezbeđeno 6,7 milijardi evra stranih investicija i da te kompanije sada zapošljavaju više od 63.000 ljudi.

- Investicija "Grundfosa" je veoma značajna i ohrabruje Srem, koji je jedan on najnerazvijenijih regiona, ali predstavlja i poziv i ohrabrenje i drugim investitorima da dođu jer će im biti obezbeđeno stabilno poslovanje - kazao je Pajtić.

Generalni direktor "Grundfosa" u Srbiji Džim Toft Nilsen kazao je da je kompanija došla u Srbiju u aprilu 2009. godine i da je do sada proizvela 4.500 pumpi.

Ambasadorka Danske u Beogradu Mete Kjuel Nilsen kazala je da ponosna što "Grundfos" investira u Srbiju.

- To je priznanje Srbiji kao zemlji atraktivnoj za investicije i njenom približavanju EU. "Grundfos" je primer najboljih kompaija i time što je došla pokazuje poverenje u Srbiju - kazala je ambasadorka Danske.

"Grundfos" od jula prošle godine posluje u Srbiji u iznajmljenoj hali u Novoj Pazovi, gde je premeštena jedna proizvodna linija iz Danske za sklapanje malih pumpi za cirkulaciju grejanja i vode.

Proizvodna hala u Inđiji prostiraće se na površini od 25.000m2 i u njoj će biti organizovana mnogo veća proizvodnja u odnosu na Novu Pazovu.

Sa godišnjom proizvodnjom od oko 16 miliona jedinica, "Grundfos" je vodeći svetski proizvođač pumpi sa udelom od oko 50% svetskog tržišta.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;