INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Od februara podnošenje zahteva za restituciju

18.01.2012. | Beta

Javni poziv za dostavljanje zahteva za restituciju biće objavljen početkom februara, a prva obeštećanje se očekuju krajem godine, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Goran Radosavljević.

- Građani će zahteve za restituciju podnositi u poštama, a o njima će odlučivati novoosnovana Agencija za restituciju u roku do šest meseci - rekao je Radosavljević agenciji Beta.

Ministarstvo finansija objavilo je obrazac zahteva za obeštećenje, a uskoro će biti precizirana procedura njihovog podnošenja u 150 pošta u Srbiji u kojima će biti otvoreni šalteri Agencije.

Zahtev za restituciju moći će da podnesu svi bivši vlasnici oduzete imovine, odnosno njihovi zakonski naslednici i pravni sledbenici, kao i svi zakonski naslednici bivših vlasnika.

Rok za podnošenje zahteva za restituciju je dve godine od objavljivanja javnog poziva i to nadležnoj područnoj filijali Agencije za restitituciju, odnosno u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Procenjuje se da će Agenciji biti dostavljeno oko 150.000 zahteva za povraćaj oduzete imovine.

Agencija u 2012. godini ima budžet od 500 miliona dinara, a za obeštećenje bivših vlasnika kojima imovina neće biti vraćena u naturi obezbeđeno je oko 740 miliona dinara. U Fondu za restituciju, gde je izdvajan novac od prodaje društvenih firmi, trenutno ima 120 miliona evra.

- Do 2015. godine, kada će početi isplata obeveznica kojima će biti obeštećeni bivši vlasnici, predviđena je isplata akontacije koja iznosi 10% vrednosti odštetnih zahteva, a njen maksimalni iznos je 10.000 evra. Za te namene je u ovoj godini obezbeđeno dovoljno novca, jer se ne očekuje da će veliki broj zahteva biti rešen do kraja godine - rekao je Radosavljević.

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić je agenciji Beta kazao je da tu instituciju, osnovanu početkom ove godine, očekuje veliki posao, zbog čega će morati da zaposli veći broj ljudi.

Agencija je preuzela zaposlene iz Direkcije za restituciju, manje od dvadeset ljudi, a optimalno bi bi bilo, prema rečima Sekulića, da ima oko 250 zaposlenih.

- Uskoro ćemo objaviti konkus za zapošljavanje ljudi koji će proveravati podatke iz dokumentacije o oduzetoj imovini i odlučivati o podnetim zahtevima. Biraćemo najbolje stručnjake za tu oblast - rekao je Sekulić.

Strahinja Sekulić izabran za direktora Agencije za restituciju

Vlada Srbije imenovala je Strahinju Sekulića za direktora Agencije za restituciju.

Strahinja Sekulić rođen je 1967. Bijelom Polju. Srednju školu i Pravni fakultet završio je u Beogradu.

Radio je u Okružnom javnom tužilaštvu. Bio je načelnik Građevinsko-komunalnog odeljenja Skupštine opštine Voždovac, sekretar Skupštine opštine Palilula i javni pravobranilac opštine Palilula.

Do dolaska na mesto javnog pravobranioca Grada Beograda u novembru 2003, bio je zamenik Petog opštinskog javnog tužioca. Na mestu gradskog pravobranioca bio je do decembra 2011. kada mu je istekao drugi mandat.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;