Počela izgradnja hotelskog kompleksa na geotermalnom izvoru u Bogatiću

13.01.2012. | Večernje novosti

Na izvorištu geotermalne vode u Bogatiću, Kompanija "Termalna rivijera" počela je izgradnju modernog turističkog kompleksa sa akvaparkom i hotelima koji će godišnje moći da ugosti 600.000 posetilaca.

Pionirski poduhvat za vrlo kratko vreme, mogao bi najveću srpsku žitnicu Mačvu da pretvori u najpoželjniju turističku destinaciju u ovom delu Evrope.

- Ispod ravnice prostire se vrelo jezero, koje su pre tri decenije otkrili stručnjaci Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu. Na sedam eksperimentalnih bušotina, temperatura vode iznosila je čak 80 stepeni, a kasnija istraživanja pokazala su da je količina termalnih voda u podzemnom basenu Mačve, srazmerna moći od oko 300 milijardi litara nafte ili tri biliona kilovata električne energije.

- Prva faza radova, koja podrazumeva veliki rekreativni bazen od 3.650 kvadrata, trebalo bi da bude završena do juna ove godine - kaže direktor "Termalne rivijere" Ljubiša Dragović.

- Na raspolaganju će biti 90 masažnih mesta, a u sredini bazena ostrvo sa restoranom, kapaciteta za 350 osoba. Planirali smo i dečji bazen sa atrakcijama u skladu s uzrastima.

Čitav projekat, prema utvrđenoj dinamici, trebalo bi da bude okončan do 2016. godine. Investitori procenjuju da će napraviti dobar biznis jer u okruženju žive četiri miliona stanovnika, a u neposrednoj blizini su i druge turističke lokacije - Drina, sa izuzetnim ribljim fondom i mogućnostima za splavarenje, rezervati prirode "Zasavica" i "Obedska bara"...

- Bogatić je prepoznao svoj interes ne samo u turizmu, već i u otvaranju 500 novih radnih mesta, koliko "Termalna rivijera" najavljuje. Biće to značajan priliv u opštinsku kasu - objašnjava Slobodan Savić, predsednik opštine Bogatić.

Savić kaže da je prava šteta što ovaj resurs mnogo ranije nije stavljen u upotrebu. Podseća da su stručnjaci koji su vršili testiranje eksperimentalnih bunara u Mačvi, zaključili da geotermalne vode potiču od velikog hidrogeotermalnog sistema, koji se prostire i ispod Posavotamnave, Srema i Semberije i ima površinu od čak 2.000 kvadratnih kilometara.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoja 12.04.2021.
Molim vas kako mogu da se prijavim, uvela b...
Nataša 12.04.2021.
Zanima me kako i kome se prijavljujem za iz...
Nadja 11.04.2021.
Molim Vas recite za izolaciju kako mogu da ...
Žikica 09.04.2021.
Super, mnogima od nas je pomoć bitna. Inte...
Aleksandar 09.04.2021.
Kako ste naivni, obećanje, ludom radovanje....