SFSOPLATE-468X60-BANNER

Počela izgradnja hotelskog kompleksa na geotermalnom izvoru u Bogatiću

13.01.2012. | Večernje novosti

Na izvorištu geotermalne vode u Bogatiću, Kompanija "Termalna rivijera" počela je izgradnju modernog turističkog kompleksa sa akvaparkom i hotelima koji će godišnje moći da ugosti 600.000 posetilaca.

Pionirski poduhvat za vrlo kratko vreme, mogao bi najveću srpsku žitnicu Mačvu da pretvori u najpoželjniju turističku destinaciju u ovom delu Evrope.

- Ispod ravnice prostire se vrelo jezero, koje su pre tri decenije otkrili stručnjaci Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu. Na sedam eksperimentalnih bušotina, temperatura vode iznosila je čak 80 stepeni, a kasnija istraživanja pokazala su da je količina termalnih voda u podzemnom basenu Mačve, srazmerna moći od oko 300 milijardi litara nafte ili tri biliona kilovata električne energije.

- Prva faza radova, koja podrazumeva veliki rekreativni bazen od 3.650 kvadrata, trebalo bi da bude završena do juna ove godine - kaže direktor "Termalne rivijere" Ljubiša Dragović.

- Na raspolaganju će biti 90 masažnih mesta, a u sredini bazena ostrvo sa restoranom, kapaciteta za 350 osoba. Planirali smo i dečji bazen sa atrakcijama u skladu s uzrastima.

Čitav projekat, prema utvrđenoj dinamici, trebalo bi da bude okončan do 2016. godine. Investitori procenjuju da će napraviti dobar biznis jer u okruženju žive četiri miliona stanovnika, a u neposrednoj blizini su i druge turističke lokacije - Drina, sa izuzetnim ribljim fondom i mogućnostima za splavarenje, rezervati prirode "Zasavica" i "Obedska bara"...

- Bogatić je prepoznao svoj interes ne samo u turizmu, već i u otvaranju 500 novih radnih mesta, koliko "Termalna rivijera" najavljuje. Biće to značajan priliv u opštinsku kasu - objašnjava Slobodan Savić, predsednik opštine Bogatić.

Savić kaže da je prava šteta što ovaj resurs mnogo ranije nije stavljen u upotrebu. Podseća da su stručnjaci koji su vršili testiranje eksperimentalnih bunara u Mačvi, zaključili da geotermalne vode potiču od velikog hidrogeotermalnog sistema, koji se prostire i ispod Posavotamnave, Srema i Semberije i ima površinu od čak 2.000 kvadratnih kilometara.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;