INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Završena restauracija Brankovog mosta u Beogradu

27.10.2011. | Beoinfo

Ivana Vuletić, direktorka Direkcije za puteve saopštila je da je završena sanacija, restauracija i konzervacija kamenih površina jedne od najlepših građevina koja je napravljena u prošlom veku - Brankovog mosta.

Ona je objasnila da je cilj bio da most zablista, a da se ne naruši nekadašnji izgled kamenih površina. Obnovljena je dotrajala podloga i gazišta na stepeništima. Kamen je očišćen netoksičnim hemijskim sredstvima, a potom su usledile restauracija i konzervacija pošto je posebno važno da objekat bude veran originalu.

Koordinatorka Službe za marketing i informisanje JKP Beograd-put Nada Petrović precizira da je pažljivo uklonjen površinski deo koji je razgrađen usled atmosferskih uticaja kako bi se došlo do zdravog jezgra kamena. "Posle nanošenja penetrata za sjedinjavanje zdravog kamenog jezgra i posle određenog vremena koje je potrebno za prirodno vezivanje preparata, kamen se vraća u prvobitno stanje. Nakon dorade elemenata, obrade detalja, rezbarija i gravira, objekat dobija stari izgled. Da to nije nimalo lak posao, govori podatak da je dekoraciju za stubove izradio Ivan Meštrović, jedan od najpoznatijih vajara. Stubovi su izrađeni u srpsko-vizantijskom stilu, na kojima se nalazi i grb Beograda", ističe Nada Petrović.

Kamen je zaštićan ekološkim sredstvima nakon završetka restauratorskih radova i konzervacije kako bi se sprečile promene na kamenu i produže njegov vek trajanja.

"Most ima i nekoliko prelepih galerija koje su prilikom izgradnje 1930. godine dodate kao ukras i odmorišta. Ovih nekoliko galerija na starogradskoj strani okrenuto je ka reci i kada bi se uredile i oplemenile zelenim i cvetnim žardinjerama, mogle bi da budu vrlo atraktivne", smatra Nada Petrović.

Da bi se sačuvala konstrukcija mosta od štetnih uticaja vode, u okviru redovnog održavanja, urađeni su odvodi duž same konstrukcije. Nedavno su obnovljene i pešačke staze, gde je zamenjena betonska podloga. Antigrafitna zaštita naneta je na lako dostupnim mestima, a sledeće godine će biti naneta i antikorozivna zaštita razdelnih ograda.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;