PRIJAVA-468X60-BANNER

Polemika oko refinansiranja kredita za gradilište "Stepa Stepanović"

14.10.2011. | R. Ć. | Danas

Juče je Narodnoj skupštini Republike Srbije predloženo da se saglasi sa davanjem državne garancije Komercijalnoj banci iz Beograda na iznos od 2 milijarde dinara kredita kojim će se refinansirati kredit iz decembra 2010. godine dat Građevinskoj direkciji Srbije za opremanje građevinskog zemljišta na lokaciji beogradske kasarne Stepa Stepanović.

Refinansirajući kredit, na koji se daje garancija, uzima se na rok od 30 meseci, uz varijabilnu kamatu u visini jednomesečni EURIBOR plus kamatna marža od 3,78% na godišnjem nivou.

Građevinska direkcija Srbije je potpisala ugovor o refinansirajućem kreditu jula ove godine i obavezala se da će najkasnije do kraja oktobra obezbediti garanciju Republike Srbije.

Šef Nove Srbije Velimir Ilić najviše se protivio ovoj garanciji: "Za stambenu gradnju, a posebno za socijalnu gradnju, ne mogu se uzimati ovako komercijalni krediti, sa kratkim rokom otplate i sa maksimalnim mirovanjem glavnice duga od 12 meseci. To nikad u građevinarstvu ne može da se isplati. Tim pre što se ovaj kredit uzima da se reprogramira neki prethodni kredit, uzet, takođe, pod komercijalnim uslovima, a koji sad ne može da se vrati".

Ilić je vladi savetovao da se pod povoljnijim uslovima zaduži u Kini. "Nedavno sam bio u Kini sa gospođom predsednicom parlamenta. Od vrha Kine i od najvećih kineskih banaka sam čuo da oni nude kredite sa 3% ukupnih kamata, grace periodom od pet godina, rok otplate 20 godina. To su krediti od kojih može da se gradi solidarna gradnja. Zašto se stidimo da uzmemo tamo gde je duplo jeftinije i duplo povoljnije nego ovamo gde uzimamo?"

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;