INFONET-468X60-BANNER

Sanacija odrona na Kalvariji u Zemunu

11.10.2011. | N. Belić, B. Vasiljević | Politika

Sanacija odrona na Kalvariji u Zemunu, gde se pre desetak dana odigrala tragedija u kojoj su poginula četvorica građevinaca, nastavljena je, a stanovnici domaćinstva na vrhu ovog uzvišenja i dalje su van svojih domova. Privremeno su razmeštena i deca iz obdaništa Flora, a, prema tvrdnjama nadležnih, meštani kuća koje se nalaze u podnožju ne bi trebalo da strahuju da će se na njih obrušiti zemlja.

"Građevinci su stigli u petak i prvo su teškim kamenjem blokirali zemlju na sredini padine, gde su nastradali radnici. Imali smo sreće da za vikend nije bilo mnogo kiše, pa je zemljište još suvo. Nadamo se da će podnožje biti potpuno obezbeđeno do novih padavina", rekao je jedan od stanara kuća u podnožju. Prema njegovim rečima, sanacija bi trebalo da bude okončana danas.

U Upravi Grada Beograda navode da je predlog hitnih mera, kako ne bi došlo do novih odrona, izrađen odmah nakon što su policijski istražni organi završili uviđaj i grad dobio odobrenje od istražnog sudije i inspektora. Uradili su ga predstavnici Geološkog instituta Srbije - projektant i Saobraćajnog instituta CIP - nadzorni organ. Ugovor sa preduzećem Stevan Stevanović Grading SS koje je bilo angažovano pre tragedije raskinut je 5. oktobra.

"Sekretarijat za dečju zaštitu je, shodno Zakonu o javnim nabavkama, izabrao novog izvođača radova i sa njim zaključio ugovor. Za sprovođenje urgentnih mera pribavljen je elaborat, koji je izradila referentna ustanova. Prilikom uvođenja izvođača u posao 7. oktobra, na gradilištu su bili prisutni i eksperti nezavisne kuće, koju je odredio istražni sudija Višeg suda. U ovom trenutku, radovi na hitnim merama prevencije stanja su u završnoj fazi", objašnjava zamenik gradonačelnika i gradski arhitekta Dejan Vasović.

Urgentno umirivanje padine na zemunskoj Kalvariji povereno je preduzeću Ingrap-omni. Na osnovu snimanja terena i prikupljenih podataka zaključeno je da je za nastavak radova potrebno izraditi dopunu tehničke dokumentacije zbog izmenjenog stanja na terenu. Kako saznajemo, ona bi trebalo da bude dopunjena do kraja ove nedelje. Ažurirane su i geodetske podloge i dat hitan nalog projektantu da izradi dopunu projekta. Na osnovu te dokumentacije biće izabran novi izvođač i nastavljena sanacija.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;