IZOLACIJA-468X60-BANNER

Bilans nemara: četvorica radnika poginula, jedan povređen, tri osobe u pritvoru

30.09.2011. | RTS

Određeno je policijsko zadržavanje za tri osobe iz preduzeća Grading koja rukovodi radovima na Kalvariji u Zemunu, gde su poginula četiri radnika, a jedan teže povređen, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić."Policijsko zadržavanje tim osobama je određeno zbog sumnje da nisu preduzeli sve što je potrebno da se radovi obavljaju bezbedno", rekao je Dačić.

Inspekcija rada počela je uviđaj na gradilištu u Zemunu, a postupak će biti nastavljen kada bude dostupna i celokupna dokumentacija o izvođaču radova preduzeću Grading, rečeno je u Inspekciji.

"U toku je krivično-pravni postupak protiv nadležnih u preduzeću Grading. Čitav nadzor nastavićemo kada nam bude dostupna sva dokumentacija koja se sada koristi u pravnoj proceduri", kazao je direktor Inspekcije rada Predrag Peruničić.

Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije sačinio je katastar aktivnih klizišta na čitavoj teritoriji Srbije, tako da je poznato gde su klizišta koja mogu da budu pasivna i aktivna. Pomoćnik načelnika Sektora MUP-a za vanredne situacije Boban Stevanović izjavio je da su radovi na sanaciji klizišta izvođeni zbog toga što je na tom mestu prepoznato aktivno klizište

Tragedija na gradilištu dogodila se dok su radnici postavljali potporni zid zbog klizišta. Radnik koji je izvučen ispod odrona ima povrede kičme i nalazi se u bolnici. Portparol Kliničkog centra Srbije Drago Jovanović rekao je za RTS da je zdravstveno stanje povređenog radnika stabilno.

Povodom smrti četvorice radnika prilikom sanacije klizišta u naselju Kalvarija, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas proglasio je ponedeljak, 3. oktobar, za Dan žalosti na teritoriji grada Beograda. Opština Zemun donela je odluku da iz opštinskog budžeta izdvoji novčanu pomoć porodicama nastradalih radnika.

Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije, koji je prethodno zatražio da se proglasi Dan žalosti, saopštava da je do tragedije u Zemunu došlo jer se nisu striktno primenjivale mere bezbednosti na radu u građevinarstvu. "Zahtevamo da predstavnici Sindikata iz oblasti građevinarstva odmah budu deo stalnog inspekcijskog nadzora na gradilištima Srbije", navodi se saopštenju.

Sindikat građevinarstva zatražio je i da se zatvore sva gradilišta koja nisu prijavljena i na kojima nisu preduzete sve mere za bezbedan i siguran rad građevinskih radnika.

Nadzorni organ, Institut CIP, naložio je građevinskom preduzeću Grading da obustavi radove iz bezbednosnih razloga pre tri dana, ali to nije ispoštovano.

Vezane vesti:

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;