INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Završena izrada studije izvodljivosti srpskog dela Južnog toka

16.09.2011. | B92

Ruski gasni holding Gazprom i srpsko JP Srbijagas završili su izradu studije izvodljivosti srpske deonice gasovoda Južni tok. "To će omogućiti da se u najskorije vreme pokrene procedura procene uticaja na životnu sredinu, uključivanje srpske deonice projekta u plan prostornog planiranja Republike Srbije i dodelu privilegovanog statusa, kao i dobijanje svih neophodnih dozvola", istaknuto je u saopštenju Gazproma.

Generalni direktor preduzeća Srbijagas Dušan Bajatović i predsednik Upravnog odbora Gazproma Aleksej Miler razmotrili su i tekuća pitanja rusko-srpske energetske saradnje, a "visoku ocenu dobila je realizacija projekta podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor, kao i dinamika radova vezanih za gasovod Južni tok". Oni su istakli da se saradnja dve kompanije na realizaciji strateški važnih projekata razvija u punom skladu sa zacrtanim planom.

Gazprom i Srbijagas su 15. maja 2009. godine potpisali osnovni sporazum o saradnji na projektu Južni tok na teritoriji Srbije. U novembru iste godine registrovana je zajednička projektna kompanija South Stream Serbia AG u kojoj Gazprom učestvuje sa 51%, a Srbijagas sa 49%.
(Vezana vest: O srpskoj deonici "Južnog toka" brine domaća firma)

Projekat Južni tok, koji ima za cilj da poveća ponudu maršruta za isporuku prirodnog gasa evropskim potrošačima, predviđa izgradnju gasovoda po dnu Crnog mora u zemlje južne i centralne Evrope. Procenjuje se da će se kapaciteti postepeno povećavati, a projektovani su na 63 milijarde kubnih metara godišnje.

Puštanje u rad prve linije gasovoda planirano je za kraj 2015. godine, a vrednost projekta procenjena je na oko 15,5 milijardi evra. Gazprom je najveći akcionar Južnog toka sa udelom od 50%, dok je udeo italijanske energetske korporacije Eni 20%, a francuska EdF i nemačka BASF će dobiti po 15%.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;