INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Alumil kompanija koristi reciklirani, "zeleni" aluminijum za sve svoje arhitektonske sisteme

18.04.2023. | Gradjevinarstvo.rs

ALUMIL globalna, multinacionalna kompanija investira preko 20 godina u recikliranje aluminijuma koji koristi u proizvodnji svojih sistema, verujući u principe održivog razvoja.

Preko 20 godina ulaganja u recikliranje aluminijuma

Preko 20 godina ulaganja u recikliranje aluminijuma (Foto: Alumil)

ALUMIL posluje po modelu ciruklarne ekonomije i održivosti. Glavni razlog za ovaj razvoj je činjenica da je održivi pristup poslovanju trajno postavljen u srž aktivnosti kompanije koja definiše korporativnu kulturu, strategiju, a samim tim i proizvode koje razvija.

Zašto je "zeleni" aluminijum važan?

Kao lider u aluminijumskoj industriji, ALUMIL razume svoj deo odgovornosti prema životnoj sredini i obezbeđivanju održive budućnosti planete Zemlje. Stoga značajno ulaže u "zeleni" aluminijum sa ciljem da smanji energetski otisak.

Proizvodi napravljeni sa najmanjim mogućim energetskim otiskom

Proizvodi napravljeni sa najmanjim mogućim energetskim otiskom (Foto: Alumil)

To je poseban metal koji se može ponovo koristiti, zadržavajući 100% svojih mehaničkih svojstava. Pored toga, za proizvodnju "zelenog" aluminijuma potebno je 95% manje energije nego za proizvodnju primarnog aluminijuma, što ga čini veoma prihvatljivim proizvodom za životnu sredinu.

Kompanija više od dve decenije ulaže u reciklažu aluminijuma, a zahvaljujući livnici koja je 2014. godine instalirana sa fotonaponskom panelnom jedinicom, smanjena je emisija ugljen-dioksida za 840 tona. Istovremeno u poslednje dve godine uloženo je 4,6 miliona eura za stvaranje jedinice za soritiranje i preradu otpada u inudustrijskoj zoni u Kilkisu. Ova investicija je ključna jer poboljšava njenu sposobnost proizvodnje proizvoda od recikliranog aluminijuma.

"Zeleni" aluminijum zadržava 100% svojih mehaničkih svojstava (Foto: Alumil)

"Zeleni" proizvodi

Održivost je ugrađena u DNK kompanije i jasno je demonstrirana sertifikatima i odlukama koje obezbeđuje. Nije slučajno što se 2 godine zaredom ALUMIL nalazi na listi vodećih kompanija u oblasti održivosti u Grčkoj Fondacije QualltyNet, dok je 2021. godine bila među 35 kotiranih kompanija koje ispunjavaju kriterijume evaluacije ESG-a, akcija indeks koji prati učinak preduzeća po pitanjima životne sredine i društvene odgovornosti.

Još jedan "saveznik" kompanije u ovoj oblasti su takozvani EPD, deklaracije o ekološkim proizvodima, koje je obezbedila od 2017. godine za mnoštvo arhitektonskih sistema. Specifične izjave deluju kao "identiteti" proizvoda u smislu njihovog uticaja na životnu sredinu.

ALUMIL posluje po modelu ciruklarne ekonomije i održivosti

ALUMIL posluje po modelu ciruklarne ekonomije i održivosti (Foto: Alumil)

Konačno, posebno mesto u ALUMIL "zelenoj" prednosti je nedavno priznanje sa međunarodnim Cradle to Cradle Certified® Silver sertifikatom. U suštini, ALUMIL je postao prva grčka kompanija za arhitektonske aluminijumske sisteme koja je dobila ovaj sertifikat, globalni standard za bezbedne i održive proizvode kreirane uz poštovanje životne sredine.

Održivo "sutra" za sve

Zemlja, zajednički dom svih nas, šalje SOS i njena zaštita je prioritet za ALUMIL. Proizvodna izvrsnost za koju se kompanija zalaže je kombinovana sa poštovanjem prirode, kroz proizvode proizvedene sa najmanjim mogućim energetskim otiskom zahvaljujući recikliranom, "zelenom" aluminijumu.

Za proizvodnju

Za proizvodnju "zelenog" aluminijuma potebno je 95% manje energije (Foto: Alumil)

Vizija kompanije je svakodnevna težnja za pravilnim upravljanjem prirodnim resursima i univerzalnim usvajanjem ekološki prihvatljivih praksi kako bi se obezbedila bolja budućnost čovečanstva. Zato će ALUMIL nastaviti da poboljšava kvalitet života ljudi obezbeđivanjem održivijeg okruženja koje će omogućiti narednim generacijama da žive na čistoj planeti.

Pratite put održivosti.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;