Gas stiže i do Kopaonika

19.04.2016. | M. L. J. Novosti

Nisku cenu gasa mogao bi u narednom periodu da iskoristi oko 30.000 domaćinstava na jugu Srbije. U naredne dve godine biće završen dugo čekan gasovod od Aleksandrovca do Tutina, kaže za „Novosti“ Dušan Bajatović. Prvi čovek „Srbijagasa“ kaže da je ovo poslednja trasa cevovoda koja će se graditi u Srbiji dok se ne završi finansijsko restrukturiranje ovog preduzeća. Nije još poznato koliko će koštati priključak.

Među planovima „Srbijagasa“ je povećanje prodaje energenta za oko 110.000 kubika, a tome će doprineti i gasifikacija planinskog dela Srbije.

- Već smo od države dobili garancije za dugoročni kredit za izgradnju razvodnog gasovoda Aleksandrovac-Brus-Kopaonik-Raška-Novi Pazar-Tutin – kaže Bajatović. - Ove godine se za deo deonice izdvaja 20 miliona evra, a ukupna cena je oko 60 miliona evra. Sve će biti gotovo za dve godine.

www.pixabay.com

Na gas će od naredne sezone moći da se priključe i kupci u Smederevu, Somboru i novi potrošači u Beogradu, a prve kupce dobio je i Požarevac u grejnoj sezoni koja se upravo završava. Novih gasnih pravaca na lokalu ipak neće biti dok se ne završi restrukturiranje „Srbijagasa“, tvrdi Dušan Bajatović.

- Sa MMF i „Svetskom bankom“ smo se dogovorili da se mreža više neće širiti dok se ne srede finansije „Srbijagasa“ – kaže direktor ovog preduzeća.

Da li uopšte ima poente „razvlačiti“ gasovod dug 97 kilometara u planinske delove Srbije u kojem je kupcima najbitnije jeftino grejanje, zavisi od – cene „plavog energenta“.

- U Novom Pazaru, Raški i Tutinu ima ukupno oko 30.000 domaćinstava, a radi se o delovima Srbije kojima je grejanje najpotrebnije jer sezona traje i duže od šest meseci – kaže predsednik opštine Tutin, Mirfat Tahirović. - Ostaje i da se vidi koliko će koštati priključak i da li će gas i dalje biti jeftin kada dočekamo cevi. U planinskim delovima potrošači se mahom greju na drva i pomalo na ugalj.

U blizini Tutina gradi se i industrijska zona, koja bi mogla da bude značajan potrošač.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 20.09.2021.
Najlakše se legalizacija rešava tako što se...
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...