Putari "Nibensa" predložili plan za reorganizaciju

31.08.2011. | Tanjug

Putarske firme "Nibens" grupe "Niš", "Vranje" i "Kragujevac" podnele su Privrednom sudu u Beogradu program za reorganizaciju tih preduzeća, rečeno je Tanjugu u Samostalnom sindikatu putara Srbije.

- Većina banaka i ostali finansijski poverioci "Nibensa" su se saglasili sa programom, koji treba još da odobri Privredni sud - rekla je predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović.

Plan predviđa, prema njenim rečima, otvaranje novih računa putarima u cilju nastavka poslovanja bez dugova kako bi mogli da se izmire dugove bankama na starim računima preduzeća "Nibensa".

- Pošto račune neće da odblokiraju ovo bi bilo najbolje rešenje, a tako bi se izbegao i stečaj - rekla je Vukanovićeva.

Preduzeće "Nibensa", "Bačkaput" još nije dobilo ni jednu zaostalu zaradu, kazala je ona navodeći da su radnici preduzeća za puteve "Beograd", "Niš" i "Kragujevac" dobila po jednu zaostalu mesečnu zaradu, a putari "Vranja" jednu i po platu.

- Uhapšeni vlasnik "Nibens" grupe Milo Đurašković je sklopio nezakonit ugovor sa firmom "Borovica transport" na osnovu kojeg su unapred založena sredstva "Bačkaputa", koje to preduzeće potražuje od vojvođanskog Fonda za kapitalna ulaganja za razne obavljene radove na teritoriji Vojvodine - rekla je Vukanovićeva.

Putarska preduzeća "Nibens" grupe duguju bankama oko 130 miliona evra, a ukupno duguju oko 170 miliona evra.

Samostalni sindikat putara Srbije i putari "Nibensa" traže isplatu svih zaostalih zarada, a ne samo za april, kao i utvrđivanje odgovornosti nadležnih organa i pojedinaca koji su dozvolili "Nibens" grupi da se prezaduži i ostavi radnike na "cedilu".

Đurašković i sedam rukovodilaca u putarskim preduzećima iz "Nibens" grupe, uhapšeni su pre tri meseca pod sumnjom da su od 2007. do 2010. izvlačili novac iz kruševačke fabrike maziva FAM preko drugih firmi koje su u Đuraškovićevom vlasništvu.

Šteta naneta FAM-u procenjena je na više od 32 miliona evra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...