INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Obnova beogradskih hotela

18.07.2011. | Maja Keranović | Blic

Rekonstrukcija nekada elitnog beogradskog hotela Metropol, bar prema najavama, uskoro bi trebalo da bude nastavljena i to posle tri godine. U upravi hotela kažu da očekuju da radovi počnu u narednih nekoliko nedelja, a da je završetak rekonstrukcije planiran za proleće 2012. godine. Inače, obustava radova na gradilištu, u Bulevaru kralja Aleksandra 69, pravdana je ekonomskom krizom.

Rekonstrukcija Metropola, koji je preko svog hotela Sofija hotel Balkan iz Bugarske na javnoj aukciji kupila grčka familija Daskalantonakis i koji je pripojen lancu Greek hotel, počela je pre tri godine godine, a rok za završetak radova bio je februar 2009. Međutim, rekonstrukcija hotela nadomak Tašmajdanskog parka ubrzo je stala.

"Nažalost, globalna ekonomska kriza je uticala na sve velike investicije širom sveta, a projekat hotela Metropol je definitivno velika investicija. To je razlog odlaganja naših planova. Inače, mi ispunjavamo sve pravne i finansijske obaveze koje smo po zakonskim propisima dužni da poštujemo... Upravo smo u procesu pripreme nastavka rekonstrukcije. Nastojimo da sagradimo hotel za XXI vek, ali i da sačuvamo duh i tradiciju starog Metropola, jer smo svesni značaja koji taj hotel ima za grad i Beograđane", kažu u Upravi hotela Metropol Palace.

Od prodaje Metropola na javnoj aukciji za 27,4 miliona evra prošlo je pet godina.

Isto toliko prošlo je i od prodaje hotela Jugoslavija kompaniji Alpe Adria hoteli za 31,3 miliona evra. Ta kompanija je sklopila ugovor sa hotelima Kempinski po kome bi poznati lanac trebalo da preuzme rekonstruisanu Jugoslaviju.

Krajem prošle i početkom ove godine najavljivano je da će taj hotel osvanuti u novom ruhu, prvo 2013, a onda se govorilo i o 2012. godini. U više navrata saopštavano je i da je zapelo kod dozvola i da bi trebalo da pristignu u prvom kvartalu ove godine. Na pitanja da li bi i kada rekonstrukcija konačno mogla da počne, dnevni list Blic nije dobio odgovor, ali je rečeno da će investicija premašiti cifru od 120 miliona evra, kao i da će posla biti za 1.200 ljudi.

Prema projektu rekonstrukcije, čiji je autor arhitekta Goran Vojvodić, osim obnove hotelskih kapaciteta, planirana je i izgradnja trgovinskog centra i stambeno-poslovne kule. Upravo je kula jedan od razloga zbog čega sve dugo stoji u mestu, jer je predviđeno da ona bude visoka oko 150m, odnosno da ima 33 sprata. Međutim, prema Generalnom urbanističkom planu nije dozvoljeno graditi više od 12 spratova, pa se čekalo na usvajanje studije visokih objekata Beograda.

"Studija je usvojena krajem prošle godine. Ta lokacija je jedna od tri koje su delikatne, izuzete lokacije i gde bi tako visoki objekat mogao da bude izgrađen. Postoji nekoliko predloga kako bi kula trebalo da izgleda. Do sada je nesporno da može biti u visini okolnih solitera. Ali, u svakom slučaju predstoji postupak gde bi sve u vezi njenih dimenzija trebalo analizirati. Nakon tog postupka biće definisano kolika ta kula zaista može da bude visoka", objašnjava Žaklina Gligorijević, direktorka Urbanističkog zavoda Beograda.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;