IZOLACIJA-468X60-BANNER

Holcim razbija staklenu baštu

12.04.2011. | Z. Rašić | Večernje novosti

Prve značajnije količine čvrstog obnovljivog goriva (SRF - Solid Recovered Fuel / Specified Recovered Fuel) za cementaru u Popovcu, kompaniji Holcim mogle bi biti isporučene u prvoj polovini ove godine. Radovi na izgradnji postrojenja za pripremu SRF su završeni, a komisija za tehnički prijem Ministarstva životne sredine nije imala primedbi na tehničku dokumentaciju i kvalitet radova.

Gustavo Navaro, generalni direktor Holcima, kaže za Novosti da je reč o čvrstom neopasnom sečenom otpadu.

"To je mehanički pripremljena sekundarna sirovina poreklom od industrijskog, komercijalnog ili sortiranog komunalnog otpada. Planirano je da u prvoj godini korišćenja SRF procenat supstitucije energije bude pet odsto, a onda da svake godine raste za po pet procenata, do 18 odsto od ukupne godišnje količine goriva upotrebljenog u cementari. Korišćenje SRF doprineće rešavanju problema u upravljanju otpadom i smanjiti efekat staklene bašte, jer će se SRF koristiti umesto svežeg fosilnog goriva."

Gospodin Navaro je precizirao o kom konkretno otpadu je reč: "To mogu biti trina, piljevina, drvni ostaci, papir, karton, kartonske kutije, tekstil, biljna vlakna, plastika... U rotacionim pećima naše cementare biće korišćen isključivo neopasan otpad koji nije pogodan za reciklažu, kako bi se izvršila zamena fosilnih goriva alternativnim."

U vezi sa izlaskom iz krize, Navaro je rekao da je, u odnosu na 2008. i 2009. godinu, kada je pad prodaje cementa dostigao čak 20 odsto, u prošloj godini pad bio znatno manji i dodao: "S obzirom na situaciju u čitavoj građevinskoj industriji, ne možemo sada da dajemo neodgovorne prognoze i da očekujemo neki drastičan rast prodaje. Ono što je izvesnije, jeste da će ove godine verovatno doći do stabilizacije, a da određeni rast možemo očekivati tek u 2012."

Na pitanje o planiranim investicijama, generalni direktor Holcima-a kaže da ova godina predstavlja godinu oporavka. "Kao posle bilo koje teže bolesti, put do ozdravljenja nije brz i iznenadan, tako da ni mi ne možemo da se pravimo kao da krize nije ni bilo. Ipak, biće različitih ulaganja jer je sektor proizvodnje građevinskog materijala veoma dinamičan i samo ulaganjima u proizvodne i druge resurse, možemo da zadržimo dobru poziciju na tržištu koju već imamo."

Odnos sa lokalnom zajednicom

Veoma nam je važno da imamo otvorenu i stalnu komunikaciju sa lokalnom zajednicom, u prvom redu sa selom Popovac i opštinom Paraćin. Uskoro ćemo potpisati ugovor koji će omogućiti dugoročno rešenje problema vodosnabdevanja u Popovcu i okolnim selima. Ovaj projekat je od strateške važnosti za lokalnu zajednicu, a podržaćemo ga sa 60.000 evra. Posao će početi u drugom kvartalu.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;