IZOLACIJA-468X60-BANNER

Prvi EPD sertifikat za beton u Srbiji: Eko deklaracija za Lafarge beton

18.09.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Građevinski sektor postaje zvanično zeleniji jer je u Srbiju stigao prvi ekološki sertifikat za beton - EPD deklaracija.

"Zeleni" betoni reprezentuju budućnost u građevinskoj industriji (Foto: Lafarge)

Poslovni segment betona kompanije Lafarge Srbija je dobio zvaničnu međunarodnu deklaraciju o zaštiti životne sredine (EPD), kojom se na osnovu proverljivih i tačnih informacija dobija uvid u ekološki uticaj proizvoda na životnu sredinu i zato se ovaj dokument s pravom smatra dokazom održivog razvoja.

Kao deo Holcim grupe, kompanija Lafarge je u srž svoje razvojne strategije stavila dekarbonizaciju svih poslovnih operacija, sa krajnjim ciljem nula CO2 emisija do 2050. godine. Usredsređena na razvoj zelene gradnje, kompanija je 2022. godine pokrenula opsežnu studiju o uticaju betona na životnu sredinu od strane Tehničkog instituta za konstrukciju iz Praga čiji je rezultat međunarodno priznata deklaracija - EPD.

Lafarge se zalaže za dekarbonizaciju svih poslovnih operacija

Lafarge se zalaže za dekarbonizaciju svih poslovnih operacija (Foto: Lafarge)

S obzirom na predviđanja prema kojima će godišnja svetska proizvodnja betona sa sadašnjih 4,5 milijardi tona porasti na čak 5,5 milijardi do sredine XXI veka, "zeleni" betoni opravdano reprezentuju budućnost u građevinskoj industriji i igraće jednu od najvažnijih uloga u tranziciji ka održivoj gradnji uz nultu emisiju gasova koji doprinose globalnim klimatskim promenama.

Zahvaljujući inovativnim recepturama ECOPact brenda, koje omogućavaju smanjenje ugljen-dioksida i do čak 50% po proizvedenom kubnom metru betona, kompanija Lafarge Srbija direktno doprinosi dekarbonizaciji gradnje što je i prikazano u EPD deklaraciji kroz različite procese pravljenja betona, transporta, ugradnje i sl.

Novim tehnologijama smanjuje se korišćenje prirodnih resursa

Novim tehnologijama smanjuje se korišćenje prirodnih resursa (Foto: Lafarge)

"ECOPact betoni su po svojim fizičko-mehaničkim svojstvima uporedivi sa standardnim betonima, čak i napredniji imajući u vidu benefite koje donose, kao što su visoka hemijska otpornost i niska toplota hidratacije, dok su svojstva svežeg ECOPact betona, takođe, u istom rangu sa konvencionalnim. Pogodni su za sve armirano-betonske elemente, dok se sam proces proizvodnje, isporuke i ugradnje "zelenih" betona ne razlikuje od uobičajenog," pojašnjava Luka Stanojević, rukovodilac laboratorije betona.

Potražnja "zelenih" građevinskih materijala na tržištu ne samo da direktno doprinosi smanjenju CO2 emisija iz ove industrijske grane i očuvanju životne sredine, već je važno napomenuti i činjenicu da ovi materijali imaju i poboljšane karakteristike kada su u pitanju pojedine aplikacije.

Luka Stanojević, rukovodilac laboratorije betona i Vitor Antić, menadžer za RMX segment poslovanja

Luka Stanojević, rukovodilac laboratorije betona i Vitor Antić, menadžer za RMX segment poslovanja (Foto: Lafarge)

Zahvaljujući ovom sertifikatu, investitori su u prilici da budu na korak bliži renomiranim sertifikatima poput LEED, BREEAM, GreenStar, DGNB, WELL i EDGE. Pored toga pruža im se i mogućnost olakšanog pristup "zelenim fondovima" za finansiranje, umanjenje troškova koji se očekuju nakon uvođenja taksi na emisije gasova sa efektom staklene bašte kao i unapređenje imidža kompanije kao društveno odgovornog preduzeća.

Inovativne recepture omogućavaju smanjenje ugljen-dioksida i do čak 50%

Inovativne recepture omogućavaju smanjenje ugljen-dioksida i do čak 50% (Foto: Lafarge)

"EPD sertifikat je za nas značajna potvrda na putu ka dekarbonizaciji gradnje, jer krajnje transparento dokazuje da smo u prilici da zvanično uvedemo novu kulturu održive gradnje u Srbiji. Fokusirali smo se na povećanje udela dekarbonizovanih alternativnih sirovina poput različitih vrsta pepela, troske i drugih industrijskih otpadnih materijala, dostupnih na lokalnom tržištu, a sve u cilju smanjenja upotrebe prirodnih resursa, te samim tim i redukcije spornih emisija u toku proizvodnje klinkera.

Ambicija kompanije Lafarge Srbija je potpuna dekarbonizacija do 2050. godine. Svesni smo pionirske uloge koju imamo u okviru naše industrijske grane u Srbiji, kao pokretačke snage koja podstiče i naše partnere i sve druge učesnike da se uključe u ovaj proces, jer promene koje svi očekujemo možemo doneti samo zajedničkim radom," ocenio je Vitor Antić, menadžer za RMX segment poslovanja.

Lafarge je Holcim grupe

Lafarge je deo Holcim grupe (Foto: Lafarge)

Deklaracija proizvoda o zaštiti životne sredine definisana je od strane Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO) u svrhu ocene uticaja proizvoda na životnu sredinu tokom celog životnog ciklusa, mereći ih prema standardizovanim metodama LCA (Life Cycle Assessment - Procena životnog ciklusa). Koncept EPD-a je zasnovan na standardu ISO 14025, koji utvrđuje principe i procedure za deklaraciju o zaštiti životne sredine tipa III, a rezultira međunarodno priznatom eko-deklaracijom.

Podsećanja radi, pored EPD sertifikata za beton, kompanija Lafarge Srbije je 2021. godine dobila EPD sertifikat za cement, čime potvrđuje istrajnost i posvećenost dekarbonizaciji gradnje i što većem smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu.

Iz kompanije Lafarge poručuju: "Udruženi gradimo održivi napredak za ljude i planetu".

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;