INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zabrinjavajuće stanje u građevinskoj industriji Srbije

07.04.2011. | Gradjevinarstvo.rs

U građevinskoj industriji Srbije radi više od 10.000 firmi i u njima je zaposleno oko 120.000 radnika. Samo tokom poslednjih godinu dana bez posla je ostalo oko 20.000 zaposlenih, a od trenutno zaposlenih skoro 50 odsto nije uposleno ili je na prinudnim odmorima. Oko 80 odsto kompanija u građevinskoj industriji je u blokadi, a svaka druga firma odavno ispunjava uslove za stečaj ili likvidaciju. Prosečna neto zarada u ovom sektoru je oko 27.000 dinara.

Ovako zabrinjavajuća situacija u građevinskoj industriji razlog je što su tri odbora za građevinarstvo, industriju građevinskog materijala i stambenu privredu  Privredne komore Srbije, Privredne komore Vojvodine i Privredne komore Beograda sa zajedničke sednice u PKS još jednom uputili Vladi Srbije listu posebnih zahteva i predloga mera. Ovo nije prvi put da građevinska industrija traži pomoć od Vlade, ali do sada nije doneta nijedna suštinska mera koja bi pomogla građevinarima, istaknuto je na današnjem sastanku u PKS. Očekuje se da u ovoj godini bude još više otpuštenih radnika i da svaka druga firma prestane sa radom, naglašavaju građevinari i Vladi Srbije predlažu:

  • Plaćanje PDV posle naplate izvršenih radova
  • Izmirivanje dugova od strane države
  • Reprogramiranje obaveza privrede državi
  • Ugovoreno definisanje rokova plaćanja i zaštite vrednosti ugovorene cene
  • Ukidanje člana 7. Zakona o javnim nabavkama (propisuju se tenderski uslovi koje domaće firme ili konzorcijumi ne mogu da ispune)
  • Zakonodavno regulisanje poslovanja stranih preduzeća i rad stranih lica u Srbiji.

Na sastanku je predloženo da se hitno sastanu ministri finasija, rudarstva, životne sredine i prostornog planiranja i ekonomije i regionalnog razvoja, kao i ministar za infratsrukturu i energetiku,  u cilju pronalaženja rešenja za kritično stanje u srpskoj građevinskoj industriji, industriji građevinskog materijala i stambenoj privredi.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;