INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Azerbejdžan ponudio Beogradu 2 miliona evra za sređivanje "Tašmajdana"

01.07.2010. | Večernje novosti

Bista nekadašnjeg predsednika Azerbejdžana Gajdara Alijeva mogla bi uskoro da se nađe u Tašmajdanskom parku. Vlada ove zemlje ponudila je 2 miliona evra za rekonstrukciju ove zelena oaze u centru Beograda, a jedini uslov je da u njoj svoj kutak dobije i - njihov nekadašnji vođa.

Komisija za imenovanje ulica i trgova usvojila je ove nedelje na zasedanju ovaj predlog, a formirana je i radna grupa koja će doneti konačnu odluku. Njom će predsedavati gradski arhitekta Dejan Vasović, a činiće je i član Gradskog veća Goran Aleksić, sekretar za komunalne i stambene poslove Predrag Petrović, direktor JKP "Gradsko zelenilo" Radovan Draškić, kao prvi čovek "Beogradskog vodovoda" Cvijo Babić.

U radnoj grupi biće i zamenik sekretara za kulturu Aleksandar Peković, kao i predstavnik ambasade Azerbejdžana Araz Agalarov.

- Ovaj predlog prošao je Komisiju za imenovanje ulica i trgova koja je usvojila ovu inicijativu i reč je o preliminarnom rešenju - rekao nam je Zoran Alimpić, zamenik predsednika Skupštine grada.

- Gajimo dobre prijateljske odnose sa Azerbejdžanom, pa su nam oni tako ponudili dva miliona evra za sređivanje parka, a komisija pozitivno izjasnila o tom predlogu. To ne znači da je ovo konačna odluka i u narednom periodu biće poznato više detalja. U Bukureštu je takođe na ovaj način podignut spomenik njihovom pokojnom predsedniku Gajdaru Alijevu.

Komisija je na istom zasedanju usvojila i predlog da se u Tašmajdanskom parku postavi i bista Milorada Pavića, pošto je on napisao "Hazarski rečnik", a reč je o potomcima današnjih stanovnika države koja je ponudila pomoć. Pavić je "pobedio" u konkurenciji kralja Petra Prvog Karađorđevića,Stefana Nemanje, Stefana Lazarevića, Miloša Obrenovića, Meše Selimovića, kao i Mihajla Petrovića Alasa.

Šopen - Skupština grada je u utorak usvojila odluku o podizanju spomenika Frederiku Šopenu koji će se nalaziti u okviru parka Manjež. Predlog za podizanje biste podnela je Ambasada Poljske u Beogradu koja je gradu poklonila bistu zajedno sa postamentom.

Od KGB do oca nacije

Gajdar Alirza Oglu Alijev bio je 13 godina, od 1969. do 1982. lider Sovjetske Republike Azerbejdžan, a od 1993. do 2003. i predsednik nezavisnog Azerbejdžana, što znači da je skoro tri decenije dominirao političkim životom kavkaske države.

Pre nego što je postao čelnik Azerbejdžana, bio je rukovodilac KGB-a za tu zemlju. Pod njegovim vođstvom, Azerbejdžanska Sovjetska Republika napravila je veliki privredni pomak, ali je konstantno bio optuživan za korupciju i saradnju sa mafijom. Čuven je i njegov poklon predsedniku Brežnjevu: skupoceni prsten od 16 dijamanata, vredan tadašnjih basnoslovnih 220.000 rubalja.

Preminuo je 2003. u jednoj privatnoj klinici u Klivlendu, u SAD, a na mestu predsednika Azerbejdžana zamenio ga je sin Ilham.

 

 

Komentari: 1

Cojle 12.07.2010 08.23.20

Biznis plan za Srbiju - spomenici za tranzicione vođe.
Brojni neuređeni parkovi u Srbiji su idealna prilika za novi investicioni ciklus.
Otvorenom ponudom - plac u parku za spomenik, moguće je privući ne samo strane već i brojne domaće investitore i tako uposliti građevinsku operativu.
Visina spomenika srazmerna količini para!

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;