INFONET-468X60-BANNER

Šta nas očekuje nakon završetka nove Glavne autobuske stanice?

13.11.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Beograd će nakon više od pedeset godina dobiti novu autobusku stanicu koja će se po izgledu i funkcionalnosti meriti sa najvećim svetskim metropolama. Smeštena na Novom Beogradu, u bloku 42, gde je nekada bilo nehigijensko naselje, stanica će biti efikasna i moderna.

Autobuska stanica

Planirani izgled autobuske stanice na Novom Beogradu (Foto: Beoinfo)

Ključne karakteristike nove stanice

Stanica se nalazi ispod Železničke stanice Novi Beograd, što olakšava kombinovanje različitih vidova prevoza. Blizina širokih bulevara i auto-puta obećava manje saobraćajnih gužvi.

Sa 64 perona, od kojih su 42 odlazna i 20 dolaznih, plus 12 perona namenjenih turističkim autobusima, stanica će biti centralna tačka za sve turističke agencije. Stanična zgrada će se prostirati na 25.000 kvadratnih metara, nudeći restorane, kafiće, banke i druge sadržaje.

U sklopu stanice biće i velika garaža sa 200 parking mesta, a u blizini će biti i taksi stanica. Paralelno sa izgradnjom glavne zgrade, vrši se asfaltiranje perona i saobraćajnica.

Prednosti za Putnike

  • Brži i lakši pristup: Izmeštanjem na Novi Beograd, putnici će brže stizati do svojih destinacija, koristeći gradski prevoz, voz, tramvaj ili automobil.
  • Smanjenje gužvi u centru: Novom stanicom se očekuje rasterećenje tranzitnog saobraćaja u centru grada.
  • Povezanost sa drugim vidovima prevoza: Posebna pogodnost za one koji kombinuju autobuski sa avio ili železničkim prevozom, s obzirom na blizinu relevantnih stanica.

Projekat nove autobuske stanice realizuje se kroz javno-privatno partnerstvo između Grada Beograda i preduzeća BAS, koje upravlja postojećom glavnom autobuskom stanicom.

Kako je nedavno najavio predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić, od januara 2024. godine celokupan autobuski saobraćaj biće prebačen na ovu stanicu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;