IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Šta nas očekuje nakon završetka nove Glavne autobuske stanice?

13.11.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Beograd će nakon više od pedeset godina dobiti novu autobusku stanicu koja će se po izgledu i funkcionalnosti meriti sa najvećim svetskim metropolama. Smeštena na Novom Beogradu, u bloku 42, gde je nekada bilo nehigijensko naselje, stanica će biti efikasna i moderna.

Autobuska stanica

Planirani izgled autobuske stanice na Novom Beogradu (Foto: Beoinfo)

Ključne karakteristike nove stanice

Stanica se nalazi ispod Železničke stanice Novi Beograd, što olakšava kombinovanje različitih vidova prevoza. Blizina širokih bulevara i auto-puta obećava manje saobraćajnih gužvi.

Sa 64 perona, od kojih su 42 odlazna i 20 dolaznih, plus 12 perona namenjenih turističkim autobusima, stanica će biti centralna tačka za sve turističke agencije. Stanična zgrada će se prostirati na 25.000 kvadratnih metara, nudeći restorane, kafiće, banke i druge sadržaje.

U sklopu stanice biće i velika garaža sa 200 parking mesta, a u blizini će biti i taksi stanica. Paralelno sa izgradnjom glavne zgrade, vrši se asfaltiranje perona i saobraćajnica.

Prednosti za Putnike

  • Brži i lakši pristup: Izmeštanjem na Novi Beograd, putnici će brže stizati do svojih destinacija, koristeći gradski prevoz, voz, tramvaj ili automobil.
  • Smanjenje gužvi u centru: Novom stanicom se očekuje rasterećenje tranzitnog saobraćaja u centru grada.
  • Povezanost sa drugim vidovima prevoza: Posebna pogodnost za one koji kombinuju autobuski sa avio ili železničkim prevozom, s obzirom na blizinu relevantnih stanica.

Projekat nove autobuske stanice realizuje se kroz javno-privatno partnerstvo između Grada Beograda i preduzeća BAS, koje upravlja postojećom glavnom autobuskom stanicom.

Kako je nedavno najavio predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić, od januara 2024. godine celokupan autobuski saobraćaj biće prebačen na ovu stanicu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;