INFONET-468X60-BANNER

Taktilni proizvodi u Narodnom muzeju Šumadije pomeraju granice dostupnosti za slepe i slabovide osobe

02.04.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Bez obzira na oskudnu zakonodavnu regulativu u ovoj oblasti, taktilni proizvodi sve više postaju neophodna pomoć za lica sa invaliditetom ili bolje rečeno oči za slepa i slabovida lica.

Narodni muzej Šumadije u Kragujevcu

Narodni muzej Šumadije u Kragujevcu (Foto: DB Taktil)

Taktilni proizvodi postaju neophodna pomoć ne samo u oblastima koje su od životne važnosti za ova lica već i u oblasti kulture, sporta i drugim važnim sferama društvenog života.

Tako je ovih dana jedan od taktilnih proizvoda kompanije DB TAKTIL DOO PRIBOJ, reljefni orijentacioni plan na Brajevom pismu (ROP), zasluženo našao svoju primenu i u Narodnom muzeju Šumadije u Kragujevcu. Na ovaj način se slepa i slabovida lica zasluženo dovode u ravnopravan položaj.

ROP sadrži:

  • informacije o položaju objekata i delova objekata za određeni prostor;
  • raspored prostorija u vidu reljefne skice osnova prostora ili položaja objekta proporcionalno iscrtanih;
  • trasu taktilnih staza koji vode od ROP-a do drugih delova objekta;
  • nazive delova prostora ili delova objekta;
  • raspored prostorija označen brojevima kao i njihovi nazivi i namena na Brajevom pismu u vidu legende;
  • naznačeno mesto na reljefnom planu VI SE NALAZITE OVDE, kako bi korisnik mogao da odredi svoj trenutni položaj u odnosu na kompletno iscrtan prostor.

Aerodrom Podgorica

Aerodrom Podgorica (Foto: DB Taktil)

DB TAKTIL DOO PRIBOJ vrši projektovanje, izradu, isporuku i montažu reljefnog orijentacionog plana sa numeracijom, rasporedom prostorija i informacijama na Brajevom pismu. Projekat (crtež) pripreme za lasersko graviranje orijentacionog plana usaglašen je sa osnovama dela objekta na koji se odnosi i odobren od strane Naručioca.

Površina reljefnog orijentacionog plana je cca B2 formata tj. 32-35dm2. Reljefna taktilna ploča debljine 10mm se postavlja u eluksiranom aluminijumskom ramu 20x17mm. Završna obrada reljefne table podrazumeva srebrni mat lak. Orijentacioni plan izrađen je od postojanih materijala, ergonomski prilagođen za korišćenje dodirom i pipanjem prstima. Otporan je na habanje, vodu, hemijska i mehanička sredstva za čišćenje.

Montaža se vrši postavljanjem na stalak ukrasnim vijcima od prohroma, prema određenom mestu na glavnom projektu pristupačnosti.

ROP predstavlja jedan od elemenata fizičke pristupačnosti. Svaki prostor koji se planira za prilagođavanje slepim i slabovidim osobama treba da sadrži sledeće elemente pristupačnosti:

  1. ROP - reljefni orijentacioni plan;
  2. TS - taktilne staze;
  3. Reljefne oznake prostorija na Brajevom pismu;
  4. GOP - grafičke oznake pristupačnosti.

Svi zajedno čine jedinstveni sklop indikatora i predstavljaju neraskidivu celinu. Tek kada su svi elementi fizičke pristupačnosti prisutni, smatra se da je prostor prilagođen slepim i slabovidim osoboma.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;