INFONET-468X60-BANNER

Stamatović priželjkuje milion posetilaca: Zlatibor dobija Zlatni grad, golf terene i novi krak gondole ka Čigoti

18.05.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Ukazujući na značaj jubileja 130 godina turističke istorije Zlatibora, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović najavljuje nove poduhvate važne za budućnost najposećenije planine Srbije. On u izjavi za e-novine Turističke organizacije Zlatibor ističe da je u ovoj i prethodnim godinama postignut značajan napredak u razvoju infrastrukture, turizma i stvaranju povoljnog ambijenta za ulaganja.

Zlatibor

Novi sportski kompleks na Zlatiboru (Foto: Facebook/Milan Stamatović)

- U planovima nam je da ove godine završimo deo sportskih terena na lokaciji od hotela "Tornik" trasom gondole prema Ribnici. Naš najvažniji i najvredniji projekat "Gold gondola" pokazao se uspešnim, pa nastavljamo sa započetom idejom za gradnju još jednog njenog kraka, i to od međustanice u Ribnici do Čigote. Time ćemo rasteretiti sadašnji veliki broj putnika gondole, a ujedno masiv Čigote, koji ima značajne mogućnosti za skijaške i druge staze, staviti u funkciju za adrenalinske sportove, planinarenja, šetnje, najavio je Stamatović.

Dodao je da se na ovom potezu Ribničkog jezera radi projektna dokumentacija za izgradnju golf terena. U ovom delu radne verzije projekta budućeg Zlatnog grada nalaze se rezidencijalne vile i drugi sadržaji potrebni za jednu novu klijentelu, istakao je.

Naveo je da je u posledenje vreme, osim gondole, izgrađeno postrojenje za preradu otpadnih voda, sportska hala i poslovni kompleks komunalnog preduzeća, a da je sve to nadogradnja onoga što su nam preci ostavili.

Stamatović je podsetio da je odlukom resornog ministarstva Zlatibor proglašen turističkim mestom prve kategorije.

Smatrajući ekologiju značajnom za ukupni savremeni razvoj, predsednik opštine najavio je da nakon izgradnje zlatiborskog modernog postrojenja za preradu otpadnih voda ove godine predstoji izrada tog postrojenja za administrativno sedište Čajetinu, a kasnije i manjih za seoske mesne zajednice (Mačkat, Šljivovicu, Sirogojno, Ribnicu, Šainovce, Vodice i Gajeve).

- Time potpuno zaokružujemo rešavanje pitanja otpadnih voda u ovim naseljima, nakon čega bismo mogli opštinu Čajetina da proglasimo za ekološku. Takođe, za svako stablo posečeno zbog gradnje privatnih ili naših javnih objekata dali smo sebi zadatak da zasadimo nova stabla. Biće ih na hiljade, neće se osetiti nedostatak površina pod rastinjem. Za dugoročno rešavanje vodosnabdevanja gradi se vodovod Sušičko vrelo-Zlatibor. U prošloj godini urađena je jedna petina ovog posla koji se nastavlja u ovoj i narednoj, rekao je Stamatović.

- A kada završimo sušički cevovod tada će se Ribničko jezero staviti u komercijalne svrhe. Tu onda možemo da očekujemo novu turističku klijentelu i još veću posetu. Кruna naših planova kroz strategiju razvoja je da dostignemo magičnu brojku od milion posetilaca, što znači preko 10 miliona noćenja. Tada možemo da očekujemo smirivanje ove intenzivne gradnje, uz više rada na uređenju pratećih sadržaja za rekreaciju, odmor, oporavak. Da se naši turisti malo odmore od buke građevinskih mašina u samom centru, navodi Stamatović dodajući da je ponosan što je opština Čajetina jedna od retkih u Srbiji sa pozitivnom stopom nataliteta.

Razvoju tradicionalnih zanata i gastronomije pomoći će novoosnovani "Agrobiznis centar", poduhvat opštine Čajetina da olakša bavljenje tim delatnostima i ujedno zdravim, organskim i tradicionalnim proizvodima odgovori na poplavu industrijske hrane.

 

Komentari: 1

Sloba 22.05.2023 12.52.19

Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;