INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Završen najveći deo projekta "Bega"

18.08.2021. | B. Grujić | Novosti

Rekonstrukcija prevodnice u Kleku i Itebeju, kao deo značajnog prekograničnog IPA projekta "Bega", završena je ovih dana, u predviđenom roku, a po mnogo čemu je bila specifična, jer su ova dva vodoprivredna objekta konstrukcijski skoro identična, a evidentirani su kao nepokretnost pod prethodnom zaštitom, pa se zbog toga sanacija i rekonstrukcija radova izvodila po principu očuvanja prvobitnog izgleda. Kako ističu u preduzeću Vode Vojvodine, tokom izvođenja radova, zadržan je ručni pogon mehanizma, čime su ispunjeni zahtevi Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Zanimljivo je da je prilikom izvođenja radova na hidročvoru u Srpskom Itebeju, prvi put od svoje izgradnje, 1914. godine, objekat viđen na suvom, a tok reke Begej, preusmeren je pored objekta čime su omogućeni radovi na bezbedan i kvalitetan način, bez vode.

Radovi su, između ostalog, obuhvatali uređenje tehničke zgrade, objekta ustave i brodske prevodnice, čime je okončan najveći deo projekta "Bega" koji podrazumeva i izgradnju dvonamenske staze, radno-inspekcione i biciklističke, od granice sa Rumunijom do prevodnice u Kleku, kao i plutajući dok za privez plovnih objekata u Zrenjaninu.

Valja naglasiti da je projekat "Bega" za cilj imao povezivanje prekograničnog regiona kroz unapređenje transportne infrastrukture, kao i unapređenja područja kanala Begej u međunarodno poznatu turističku destinaciju.

Višestruki značaj ovog projekta biće vidljiv kroz razvoj turizma, jer se očekuje ponovno otvaranje plovidbe na Begeju, kao i unapređenje infrastrukture i povezivanje prekograničnog regiona, od Zrenjanina do Temišvara.

Ostatak projekta odnosi se na izradu tehničke dokumentacije za potrebe izmuljenja sedimenta na plovnom Begeju, koji se očekuje u novembru mesecu kada će i zvanično u celosti biti završen projekat.

Vvrednost izvođenja radova iznosila je 4,5 miliona evra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;