PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Završen najveći deo projekta "Bega"

18.08.2021. | B. Grujić | Novosti

Rekonstrukcija prevodnice u Kleku i Itebeju, kao deo značajnog prekograničnog IPA projekta "Bega", završena je ovih dana, u predviđenom roku, a po mnogo čemu je bila specifična, jer su ova dva vodoprivredna objekta konstrukcijski skoro identična, a evidentirani su kao nepokretnost pod prethodnom zaštitom, pa se zbog toga sanacija i rekonstrukcija radova izvodila po principu očuvanja prvobitnog izgleda. Kako ističu u preduzeću Vode Vojvodine, tokom izvođenja radova, zadržan je ručni pogon mehanizma, čime su ispunjeni zahtevi Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Zanimljivo je da je prilikom izvođenja radova na hidročvoru u Srpskom Itebeju, prvi put od svoje izgradnje, 1914. godine, objekat viđen na suvom, a tok reke Begej, preusmeren je pored objekta čime su omogućeni radovi na bezbedan i kvalitetan način, bez vode.

Radovi su, između ostalog, obuhvatali uređenje tehničke zgrade, objekta ustave i brodske prevodnice, čime je okončan najveći deo projekta "Bega" koji podrazumeva i izgradnju dvonamenske staze, radno-inspekcione i biciklističke, od granice sa Rumunijom do prevodnice u Kleku, kao i plutajući dok za privez plovnih objekata u Zrenjaninu.

Valja naglasiti da je projekat "Bega" za cilj imao povezivanje prekograničnog regiona kroz unapređenje transportne infrastrukture, kao i unapređenja područja kanala Begej u međunarodno poznatu turističku destinaciju.

Višestruki značaj ovog projekta biće vidljiv kroz razvoj turizma, jer se očekuje ponovno otvaranje plovidbe na Begeju, kao i unapređenje infrastrukture i povezivanje prekograničnog regiona, od Zrenjanina do Temišvara.

Ostatak projekta odnosi se na izradu tehničke dokumentacije za potrebe izmuljenja sedimenta na plovnom Begeju, koji se očekuje u novembru mesecu kada će i zvanično u celosti biti završen projekat.

Vvrednost izvođenja radova iznosila je 4,5 miliona evra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...
Šef gradilišta 16.05.2023.
Srđane, verovatno si mlad statičar koji kor...

;