Stručnjaci beogradske Fabrike vode "Makiš" realizovali nadzor Fabrike vode u Brčkom vredne 11 miliona evra

13.04.2010. | eKapija

Stručnjaci beogradske Fabrike vode "Makiš" angažovani su za proveru i atestiranje kompletnog procesa i proizvedene vode u Fabrici vode u Brčkom u koju je uloženo 11 miliona evra.

- Fabrika vode u prigradskom naselju Plazulje spremna je za tehnički prijem što će omogućiti ulazak u probnu proizvodnju početkom maja ove godine - rekao je gradonačelnik Brčko distrikta Dragan Pajić.

On je posetio tu fabriku u čiju izgradnju i opremanje je uloženo 11 miliona evra, od čega su povoljni strani krediti austrijske vlade i Hypo banke 8,5 miliona evra, dok je ostatak obezbeđen iz lokalnog budžeta.

Fabrika vode u Brčkom je projektovana na 330 litara u sekundi, a s uvezenom tehnologijom i opremom koje su najsavremenija dostignuća u svetu za preradu prirodnih vodotoka u vodu za domaćinstva, predstavlja jedinstven kapacitet u BiH, saopšteno je iz Vlade Distrikta Brčko.

Izgrađen otvoreni bazen kapaciteta 100.000 metara kubnih, s instaliranim grubim prečistačima i ugrađenim moćnim pumpama, omogućava potpuno snabdevanje grada u ekscesnim situacijama, kao što je zagađenje vodotoka Save, kao grubo filtriranje vode pre ulaska u proces prerade.

- U toku je završetak opremanja laboratorije za stalno praćenje kvaliteta vode i proveru njenog hemijskog i biološkog sastava, čime se omogućava službeni tehnički prijem, odnosno, ulazak u probni rad početkom maja, a nakon toga, po ranijoj odluci Vlade, predaja kapaciteta na upravljanje Javnom preduzeću "Komunalno Brčko" - kazao je Predrag Ljubojević, šef Odeljenja za komunalne poslove Brčko.

Celu vest čitajte na sajtu eKapija.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Marko 03.12.2021.
Hvala na odličnom i informativnom tekstu. D...
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je