Stručnjaci beogradske Fabrike vode "Makiš" realizovali nadzor Fabrike vode u Brčkom vredne 11 miliona evra

13.04.2010. | eKapija

Stručnjaci beogradske Fabrike vode "Makiš" angažovani su za proveru i atestiranje kompletnog procesa i proizvedene vode u Fabrici vode u Brčkom u koju je uloženo 11 miliona evra.

- Fabrika vode u prigradskom naselju Plazulje spremna je za tehnički prijem što će omogućiti ulazak u probnu proizvodnju početkom maja ove godine - rekao je gradonačelnik Brčko distrikta Dragan Pajić.

On je posetio tu fabriku u čiju izgradnju i opremanje je uloženo 11 miliona evra, od čega su povoljni strani krediti austrijske vlade i Hypo banke 8,5 miliona evra, dok je ostatak obezbeđen iz lokalnog budžeta.

Fabrika vode u Brčkom je projektovana na 330 litara u sekundi, a s uvezenom tehnologijom i opremom koje su najsavremenija dostignuća u svetu za preradu prirodnih vodotoka u vodu za domaćinstva, predstavlja jedinstven kapacitet u BiH, saopšteno je iz Vlade Distrikta Brčko.

Izgrađen otvoreni bazen kapaciteta 100.000 metara kubnih, s instaliranim grubim prečistačima i ugrađenim moćnim pumpama, omogućava potpuno snabdevanje grada u ekscesnim situacijama, kao što je zagađenje vodotoka Save, kao grubo filtriranje vode pre ulaska u proces prerade.

- U toku je završetak opremanja laboratorije za stalno praćenje kvaliteta vode i proveru njenog hemijskog i biološkog sastava, čime se omogućava službeni tehnički prijem, odnosno, ulazak u probni rad početkom maja, a nakon toga, po ranijoj odluci Vlade, predaja kapaciteta na upravljanje Javnom preduzeću "Komunalno Brčko" - kazao je Predrag Ljubojević, šef Odeljenja za komunalne poslove Brčko.

Celu vest čitajte na sajtu eKapija.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...