INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

SANU traži zaštitu Beogradskog sajma i kompleksa Generalštaba

17.06.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) iznela je predlog da se kompleks Beogradskog sajma proglasi za spomenik kulture, dok bi kompleks Generalštaba i Ministarstva odbrane trebalo da dobije status kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Srbiju. U saopštenju se ističe da bi najavljeno rušenje i drastične promene namene ovih kompleksa dovele do nenadoknadivog gubitka značajnog dela kulturnog identiteta Beograda.

Beogradski sajam

Beogradski sajam (Foto: Gradjevinarstvo.rs)

Zaštita Beogradskog sajma

SANU poziva da se zaštite hale 1, 2 i 3, zajedno sa prilaznim ansamblom i čitavim prostorom Beogradskog sajma, prenosi Beta. Predlaže se izrada urbanističkog Plana detaljne regulacije za ceo kompleks, nakon čega bi se raspisao međunarodni konkurs za arhitektonsko-urbanističko rešenje obnove i unapređenja ovog prostora.

Kategorizacija Generalštaba

U saopštenju se navodi da je potrebno da kompleks Generalštaba i Ministarstva odbrane kategorizuje kao kulturno dobro od izuzetnog značaja za Srbiju. Na osnovu utvrđenih mera zaštite, predlaže se raspisivanje međunarodnog konkursa za arhitektonsko-urbanističko rešenje obnove i unapređenja kompleksa.

Značaj očuvanja

SANU naglašava da briga o ovim kompleksima nije samo pitanje arhitekture, već i pitanje etičkih principa, samopoštovanja i odnosa prema sopstvenoj istoriji. Ovi prostori su nosioci posebnih sećanja i kao takvi zaslužuju dostojno obeležavanje i pažljivu brigu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;