Uspostavljanje nacionalne infrastrukture prostornih podataka u Srbiji - prezentovan geoportal www.geosrbija.rs

30.11.2009. | eKapija

Republički geodetski zavod i Norveška državna agencija za kartografiju i katastar (Statens Kartverk) predstavili su do sada realizovane aktivnosti na uspostavljanju nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka (NIGP) u Srbiji.

Republički geodetski zavod (RGZ), u okviru norveškog tvining projekta, organizovao je seminar u cilju predstavljanja aktivnosti na uspostavljanju NIGP-a u Srbiji. Zakonom o državnom premeru i katastru postavljeni su temelji za kreiranje okvira za pristup i razmenu digitalnih prostornih informacija iz nadležnosti državnih institucija i ostalih uključenih subjekata.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda i norveški ambasador zajedno su zvanično pustili u rad inicijalnu verziju srpskog geoportala za pristup određenim metapodacima, skupovima prostornih podataka i servisima putem Interneta. Prva verzija geoportala je dostupna na web adresi www.geosrbija.rs profesionalnim korisnicima i širokoj javnosti.

Trenutno, na geoportalu su raspoloživi podaci Republičkog geodetskog zavoda (administrativne jedinice, adrese, katastarski planovi, ortofoto snimci i sl), kao i odabrane statističke, seizmološke i druge geoinformacije iz nadležnosti partnerskih institucija.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda, Nenad Tesla, posebno je istakao da su ovo prvi koraci u Srbiji ka poboljšanju razmene geoinformacija, zasnovane na partnerskim odnosima između uključenih subjekata, u cilju uvođenja efikasnih javnih servisa za dobrobit društva u celini.

Takođe, RGZ je istrajan nosilac procesa u implementaciji infrastrukture prostornih podataka na nacionalnom nivou u skladu sa aktuelnim evropskim inicijativama, kao što je INSPIRE.

Linkovi:

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 26.10.2021.
Samo da ne bude ko cvetni trg ili plato kod...
Ante 23.10.2021.
Недавно је Предcедник обећао да ће радови п...
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...