Uspostavljanje nacionalne infrastrukture prostornih podataka u Srbiji - prezentovan geoportal www.geosrbija.rs

30.11.2009. | eKapija

Republički geodetski zavod i Norveška državna agencija za kartografiju i katastar (Statens Kartverk) predstavili su do sada realizovane aktivnosti na uspostavljanju nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka (NIGP) u Srbiji.

Republički geodetski zavod (RGZ), u okviru norveškog tvining projekta, organizovao je seminar u cilju predstavljanja aktivnosti na uspostavljanju NIGP-a u Srbiji. Zakonom o državnom premeru i katastru postavljeni su temelji za kreiranje okvira za pristup i razmenu digitalnih prostornih informacija iz nadležnosti državnih institucija i ostalih uključenih subjekata.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda i norveški ambasador zajedno su zvanično pustili u rad inicijalnu verziju srpskog geoportala za pristup određenim metapodacima, skupovima prostornih podataka i servisima putem Interneta. Prva verzija geoportala je dostupna na web adresi www.geosrbija.rs profesionalnim korisnicima i širokoj javnosti.

Trenutno, na geoportalu su raspoloživi podaci Republičkog geodetskog zavoda (administrativne jedinice, adrese, katastarski planovi, ortofoto snimci i sl), kao i odabrane statističke, seizmološke i druge geoinformacije iz nadležnosti partnerskih institucija.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda, Nenad Tesla, posebno je istakao da su ovo prvi koraci u Srbiji ka poboljšanju razmene geoinformacija, zasnovane na partnerskim odnosima između uključenih subjekata, u cilju uvođenja efikasnih javnih servisa za dobrobit društva u celini.

Takođe, RGZ je istrajan nosilac procesa u implementaciji infrastrukture prostornih podataka na nacionalnom nivou u skladu sa aktuelnim evropskim inicijativama, kao što je INSPIRE.

Linkovi:

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...
DARKO 08.02.2021.
Stanovnici naselja Stepa Stepanović NEĆE "m...
Rajko 05.02.2021.
Haos u mirnom stambenom elitnom delu opšti...