PRIJAVA-468X60-BANNER

Uspostavljanje nacionalne infrastrukture prostornih podataka u Srbiji - prezentovan geoportal www.geosrbija.rs

30.11.2009. | eKapija

Republički geodetski zavod i Norveška državna agencija za kartografiju i katastar (Statens Kartverk) predstavili su do sada realizovane aktivnosti na uspostavljanju nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka (NIGP) u Srbiji.

Republički geodetski zavod (RGZ), u okviru norveškog tvining projekta, organizovao je seminar u cilju predstavljanja aktivnosti na uspostavljanju NIGP-a u Srbiji. Zakonom o državnom premeru i katastru postavljeni su temelji za kreiranje okvira za pristup i razmenu digitalnih prostornih informacija iz nadležnosti državnih institucija i ostalih uključenih subjekata.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda i norveški ambasador zajedno su zvanično pustili u rad inicijalnu verziju srpskog geoportala za pristup određenim metapodacima, skupovima prostornih podataka i servisima putem Interneta. Prva verzija geoportala je dostupna na web adresi www.geosrbija.rs profesionalnim korisnicima i širokoj javnosti.

Trenutno, na geoportalu su raspoloživi podaci Republičkog geodetskog zavoda (administrativne jedinice, adrese, katastarski planovi, ortofoto snimci i sl), kao i odabrane statističke, seizmološke i druge geoinformacije iz nadležnosti partnerskih institucija.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda, Nenad Tesla, posebno je istakao da su ovo prvi koraci u Srbiji ka poboljšanju razmene geoinformacija, zasnovane na partnerskim odnosima između uključenih subjekata, u cilju uvođenja efikasnih javnih servisa za dobrobit društva u celini.

Takođe, RGZ je istrajan nosilac procesa u implementaciji infrastrukture prostornih podataka na nacionalnom nivou u skladu sa aktuelnim evropskim inicijativama, kao što je INSPIRE.

Linkovi:

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;