Završni pregovori za auto-put Glamočani-Mliništa

27.01.2016. | Srna

Direktor „Autoputeva Republike Srpske“ Dušan Topić rekao je „Srni“ da do proleća očekuje završne pregovore sa Kineskom bankom o uslovima kreditnog sporazuma u vezi sa izgradnjom auto-puta Banjaluka-Mliništa, odnosno prve deonice, od Glamočana do puta AVNOJ-a u Mrkonjić Gradu.

- Predračunska vrednost deonice puta od Glamočana do Mrkonjić Grada, koja je duga 63 kilometra, iznosi 620.000.000 evra. Nakon završetka pregovora uslediće eksproprijacija zemljišta, a paralelno s tim biće završena i priprema dokumentacije za izvođenje radova – istakao je Topić.

Ilustracija (ww.pixabay.com)

On je naveo da je za dionicu od Glamočana do Mliništa zainteresovana kineska komapnija „Sinohidro korporejšen limited“, sa kojom su usaglašeni svi detalji.

- Pregovori sa kineskim partnerima započeli su 2013. godine, na osnovu njihove samoinicijativne ponude i iskazanog interesa da učestvuju u izgradnji ove saobraćajnice, koja će predstavljati nastavak evropskog koridora „E 661“ Gradiška-Banjaluka, i to u pravcu juga – napomenuo je Topić.

Prema njegovim riječima, predviđeno je da trasa auto-puta vodi od čvora Glamočani, preko Kola i platoa Manjače, te dalje zapadno od Mrkonjić Grada do mjesta Baraći, i prema granici sa Federacijom BiH.

- Ova trasa ucrtana je i u Prostorni plan Republike Srpske. Ukupna dužina saobraćajnice je 93 kilometra, a kineski partneri zainteresovani su za prvu dionicu na pravcu od Glamočana do puta AVNOJ – objasnio je Topić.

On je podsetio da „Autoputevi“ u ovoj godini planiraju i aktivnosti u vezi sa auto-putem Banjaluka-Prijedor-Novi Grad, za koji je zainteresovana kineska državna kompanija „Čajna Šandong Internešenal end Tehnikal Korporejšn Grup“, sa kojom je prije nekoliko dana i Vlada Republike Srpske potpisala memorandum o saradnji.

- Mi smo s tom kompanijom dogovorili izradu studijske dokumentacije za ovaj auto-put. Projektna dokumentacija bi se radila za čitav potez od Banjaluke do Novog Grada, obuhvatajući čak i brzi put od Prijedora do Kozarske Dubice i Donje Gradine, odnosno do granice sa Hrvatskom – rekao je Topić.

Topić je dodao da je u planu izrada planske i studijske dokumentacije za celu deonicu, ali da se u ovom trenutku govori samo o izgradnji prve deonice, od Banjaluke do Prijedora. On je napomenuo da je posle novogodišnjih praznika ponovo aktivirano gradilište na auto-putu Banjaluka-Doboj, te da bi deonica od Doboja do Prnjavora trebalo da bude otvorena tokom leta.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...