Završni pregovori za auto-put Glamočani-Mliništa

27.01.2016. | Srna

Direktor „Autoputeva Republike Srpske“ Dušan Topić rekao je „Srni“ da do proleća očekuje završne pregovore sa Kineskom bankom o uslovima kreditnog sporazuma u vezi sa izgradnjom auto-puta Banjaluka-Mliništa, odnosno prve deonice, od Glamočana do puta AVNOJ-a u Mrkonjić Gradu.

- Predračunska vrednost deonice puta od Glamočana do Mrkonjić Grada, koja je duga 63 kilometra, iznosi 620.000.000 evra. Nakon završetka pregovora uslediće eksproprijacija zemljišta, a paralelno s tim biće završena i priprema dokumentacije za izvođenje radova – istakao je Topić.

Ilustracija (ww.pixabay.com)

On je naveo da je za dionicu od Glamočana do Mliništa zainteresovana kineska komapnija „Sinohidro korporejšen limited“, sa kojom su usaglašeni svi detalji.

- Pregovori sa kineskim partnerima započeli su 2013. godine, na osnovu njihove samoinicijativne ponude i iskazanog interesa da učestvuju u izgradnji ove saobraćajnice, koja će predstavljati nastavak evropskog koridora „E 661“ Gradiška-Banjaluka, i to u pravcu juga – napomenuo je Topić.

Prema njegovim riječima, predviđeno je da trasa auto-puta vodi od čvora Glamočani, preko Kola i platoa Manjače, te dalje zapadno od Mrkonjić Grada do mjesta Baraći, i prema granici sa Federacijom BiH.

- Ova trasa ucrtana je i u Prostorni plan Republike Srpske. Ukupna dužina saobraćajnice je 93 kilometra, a kineski partneri zainteresovani su za prvu dionicu na pravcu od Glamočana do puta AVNOJ – objasnio je Topić.

On je podsetio da „Autoputevi“ u ovoj godini planiraju i aktivnosti u vezi sa auto-putem Banjaluka-Prijedor-Novi Grad, za koji je zainteresovana kineska državna kompanija „Čajna Šandong Internešenal end Tehnikal Korporejšn Grup“, sa kojom je prije nekoliko dana i Vlada Republike Srpske potpisala memorandum o saradnji.

- Mi smo s tom kompanijom dogovorili izradu studijske dokumentacije za ovaj auto-put. Projektna dokumentacija bi se radila za čitav potez od Banjaluke do Novog Grada, obuhvatajući čak i brzi put od Prijedora do Kozarske Dubice i Donje Gradine, odnosno do granice sa Hrvatskom – rekao je Topić.

Topić je dodao da je u planu izrada planske i studijske dokumentacije za celu deonicu, ali da se u ovom trenutku govori samo o izgradnji prve deonice, od Banjaluke do Prijedora. On je napomenuo da je posle novogodišnjih praznika ponovo aktivirano gradilište na auto-putu Banjaluka-Doboj, te da bi deonica od Doboja do Prnjavora trebalo da bude otvorena tokom leta.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...