PRIJAVA-468X60-BANNER

Mostom do Ribarca, a preko Dunavca

04.02.2015. | Dnevnik

Novac potreban za izgradnju pešačko-biciklističkog mosta koji će povezati Sunčani kej i Ribarsko ostrvo, obezbeđen je programom uređenja građevinskog zemljišta za 2015. godine, saznajemo u JP „Zavod za izgradnju grada” (ZIG).

Ilustracija (www.pixabay.com)

Polovinom godine planira se pokretanje postupka javne nabavke za realizaciju te kapitalne investicije, odnosno izgradnju mosta, nakon čega sledi potpisivanje ugovora s izabranim ponuđačem. Iz ZIG-a navode da će se tada znati ko je izvođač radova, kolika je vrednost investicije, kada će izvođač biti uveden u posao, kao i koji je rok za završetak radova.

Podsećamo na to da je ZIG još 7. decembra 2011. godine raspisao konkurs za idejno arhitektonsko rešenje pešačko-biciklističkog mosta s prilaznim rampama preko Dunavca u Novom Sadu, a akcenat prilikom izrade rešenja bio je na poštovanju okruženja i prirodnog ambijenta. Prvu nagradu na konkursu dobio je rad autora „Euro Gardi Group” DOO, a nagrada je bila dodela ugovora o izradi projektno-tehničke dokumentacije.

Budući most biće izgrađen na sedam stubova na šipovima i konzolama. Konstrukcija mosta je kombinacija čelika i limova s mogućnošću postavljanja solarnih panela duž ograde, koji bi se koristili za zagrevanje hodne podloge zimi, da ne bi dolazilo do smrzavanja. Most će biti širok od sedam do 11 metara na vidikovcu (središnjem delu i najvišoj tački prelaza), a dugačak oko 250 metara i minimalne visine devet metara, što je propisano Dunavskom konvencijom o plovnom putu. Ispod mosta će nesmetano prolaziti brodovi koji ulaze u brodogradilište, kao i brodovi Rečne flotile Vojske Srbije.

Konstrukcija će biti u mogućnosti da izdrži prelazak manjih motornih vozila, ali samo u iznimnim situacijama jer je to prvenstveno pešačko-biciklistički most. On će svojim atraktivnim izgledom svakako postati jedno od obeležja Novog Sada i samim tim će doprineti povećanju turističkih potencijala grada, a njegovom izgradnjom podstaći će se i razvoj popularnog Ribarca.

 

 

Komentari: 1

cige 01.10.2015 16.39.30

Za koga se gradi most!?
Za zonu koja se u vreme poplava nebrani?
Zbog onih koji su bespravno izgradili Vikendice?
Bolje sanirajte ZGRADU RADNIČKOG a ne most na Ribarcu 100 metara od glavnog puta!?
Zgrada koja može da pravi pare a ne most koji treba posle i održavati!?
Ako već hočete most, prebacite onaj iz Zrenjanina! On je i onako na suvom!
PS.·
Kod prve odbrane od poplave, Ribarski deo mosta je pod vodom, a one instalacije za kanalizaciju, Na koju stranu se kreče podmornica?

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;