INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Gradi se nova pasarela u Radničkoj ulici

21.05.2020. | Beobuild

Ovih dana u Radničkoj ulici otvoreno je gradilište još jednog pešačkog mosta. Pasarela u Radničkoj ulici premostiće jedan od najopterećenijih pešackih prelaza, na ukrštanju sa Paštrovićevom ulicom kod Ade Ciganlije, a denivelacija bi trebala da značajno unapredi bezbednost pešaka i protok saobraćaja. Rešenje o kome se puno govorilo konačno kreće u realizaciju, a konstrukcija koja se gradi imaće dva kraka ukupne dužine skoro 104 metara. Krak koji će premostiti Paštrovićevu ulicu imaće 48.3 metara, dok će konstrukcija iznad Radničke ulice imati ukupno 55.5 metara. Pasarela će imati tri pristupa, sa po jednim liftom za javnu upotrebu u okviru svakog komunikacijskog jezgra. Rok za završetak ove pasarele je 5 meseci od otvaranja gradilišta, a ukupna vrednost investicije iznosi oko million evra.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Deo pešačke pasarele iznad Radničke ulice sastoji se od dva raspona dužine po 22.8 metara i dva konzolna prepusta približnih dužina od 3 i 4 metara. Visina konstrukcije iznosiće minimum 5.5 metara od kote terena. U slicnom rasporedu, deo pasarele preko Paštrovićeve ulice sastoji se takođe iz dva raspona dužina 23.2 metara i dva konzolna prepusta približne dužine 4 metara. Širina pešačke staze razlikuje se na dva kraka konstrukcije, pa je iznad Paštrovićeve 2.7, a iznad Radničke ulice 4.2 metara. Pasarelu će opsluživati tri komunikacijska jezgra: duž Paštrovićeve uz ADA Mall (lift i stepenište), zatim u Radničkoj sa strane sadašnje autobuske stanice (lift i stepenište) i na strani Ade Ciganlije (lift i stepenište).

Statički sistem mosta čine dve kontinualne grede sa prepustima, a osnovni materijal glavne rasponske konstrukcije je čelik. Most se oslanja preko pokretnih i nepokretnih ležišta na betonske stubove, kružnog preseka sa prečnikom od 70cm, po dva na svakom mestu oslanjanja. Ostala materijalizacija podrazumeva elemente koji će pomoći uklapanje sa tržnim centrom Ada Mall. Na bočnim stranama biće postavljena čelična ograda i brisoleji od ekstrudiranih aluminijumskih profila sa ugrađenom linijskom LED rasvetom. Pod pešačkih staza biće pokriven protivkliznim hidroizolacionim poliuretanskim oblogama, a oko stepeništa i liftova biće formirani betonski platoi.

U vezi sa izgradnjom pešačke pasarele zaključen je ugovor o donaciji između Sekretarijata za komunalne i stambene poslove, Gradske uprave grada Beograda i investitora tržnog centra, kompanije GTC Srbija. Investitor tržnog centra finansira radove, dok poslove stručnog nadzora nad izvođenjem radova obavlja Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;