INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ramovske ili cevaste skele?

09.02.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Ramovska skela predstavlja jednu od najpopularnijih i najpraktičnijih vrsta skela u građevinskoj industriji. Zahvaljujući svojoj robustnosti, jednostavnosti montaže i fleksibilnosti, ramovska skela je postala neizostavan pratilac mnogih građevinskih projekata. 

Ramovske skele

Ramovska skela (Foto: Depositphotos)

Šta je ramovska skela?

Ramovska skela se sastoji od predmontiranih metalnih okvira koji se lako spajaju pomoću poprečnih i uzdužnih veza. Ovi okviri formiraju stabilnu i sigurnu platformu koja se može koristiti za različite građevinske radove na visini. 

Ramovska skela je dizajnirana tako da podržava težinu radnika, alata i materijal, pružajući im siguran i pristupačan radni prostor.

Upotreba ramovske skele

Ramovske skele se koriste u različitim segmentima građevinarstva, uključujući izgradnju i renoviranje zgrada, radove na fasadama, postavljanje krovova, kao i u industrijskim i komercijalnim projektima. 

Njena prilagodljivost omogućava upotrebu u uskim prostorima, kao i na neravnim terenima, pružajući stabilnu platformu za siguran rad na visini.

Razlike između ramovskih i cevastih skela

Razlike između ramovskih i klasičnih (cevnih ili cevastih) skela su značajne i odnose se na konstrukciju, montažu, upotrebu i fleksibilnost. 

Cevna skela

Cevna skela (Foto: Depositphotos)

Obe vrste skela imaju svoje prednosti i nedostatke, a izbor između njih zavisi od specifičnih potreba projekta.

Konstrukcija i dizajn

  • Ramovske skele su sastavljene od predmontiranih okvira (ramova) koji se lako spajaju. Okviri su obično pravougaonog oblika i formiraju osnovu skele. Ova vrsta skele je modularna, što znači da se sastoji od standardizovanih delova koji se mogu ponovo koristiti i lako kombinovati.
  • Cevaste skele se sastoje od pojedinačnih cevi koje se spajaju pomoću spojnica (fitinga). Konstrukcija ovih skela je fleksibilnija u smislu oblikovanja jer se može prilagoditi različitim geometrijama objekata, ali zahteva više vremena i veštine za montažu.

Elementi ramovske skele

Elementi ramovske skele (Foto: SFS OPLATE)

Montaža

  • Ramovske skele se brzo i lako montiraju zahvaljujući svojim predmontiranim okvirima i sistemima zaključavanja. Montaža ovih skela zahteva manje radne snage i vremena.
  • Cevaste skele zahtevaju složeniju montažu jer se svaka cev mora pojedinačno postaviti i spojiti pomoću spojnica. Ovaj proces je radno intenzivan i zahteva radnike sa većim iskustvom i veštinama.

Spojnica kod cevne skele

Spojnice kod cevne skele (Foto: Depositphotos)

Fleksibilnost i prilagodljivost

  • Ramovske skele su veoma prilagodljive zahvaljujući svojoj modularnoj konstrukciji, ali su ipak ograničene preddefinisanim dimenzijama okvira. Ovo može predstavljati ograničenje u situacijama kada je potrebno precizno prilagođavanje obliku i dimenzijama objekta.
  • Cevaste skele nude veću fleksibilnost u prilagođavanju jer se mogu konfigurisati da odgovaraju gotovo bilo kojem obliku i veličini objekta. Ova fleksibilnost ih čini idealnim za složene ili nepravilno oblikovane strukture.

Sigurnost i stabilnost

  • Ramovske skele pružaju visok nivo stabilnosti zahvaljujući čvrstim okvirima i sistemima zaključavanja. Sigurnosne karakteristike su često integrisane u sistem, što uključuje sigurnosne ograde i platforme.
  • Cevne skele, kada su pravilno montirane, takođe mogu pružiti visok nivo sigurnosti i stabilnosti. Međutim, kvalitet montaže više zavisi od veštine i iskustva radnika, što može varirati.

Ekonomičnost

  • Ramovske skele mogu biti ekonomičnije za montažu i demontažu zbog manjeg broja radnih sati potrebnih za postavljanje. Takođe, njihova modularnost omogućava laku ponovnu upotrebu u različitim projektima.
  • Cevaste skele mogu biti skuplje u pogledu radne snage zbog složenosti montaže. Međutim, njihova fleksibilnost i prilagodljivost mogu pružiti vrednost za specifične projekte koji zahtevaju kompleksne konfiguracije.

Ramovska skela

Ramovska skela (Foto: SFS OPLATE)

I na kraju, šta zaključiti?

Izbor između ramovskih i cevnih skela zavisi od specifičnih zahteva projekta, uključujući oblik i veličinu objekta, budžet, vremenska ograničenja i dostupnost kvalifikovane radne snage. 

Iako su cevaste skele izuzetno fleksibilne i prilagodljive, ramovske skele nude prednosti u pogledu brzine montaže, ekonomičnosti, stabilnosti i sigurnosti, što ih čini boljim izborom za širok spektar građevinskih projekata, posebno kada su vreme i troškovi ključni faktori.

I na kraju da naglasimo, konsultovanje sa stručnjacima iz ove oblasti osigurava efikasnost, bezbednost i usklađenost projekata, štedeći vreme i novac kroz prevenciju problema i optimizaciju resursa.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


DOKA-300X250-BANNER
West Balkans Machinery
TENGE-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;