INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Većina visećih mostova u Srbiji treba hitno da se sanira ili sruši

26.12.2023. | N1

Prema najnovijim podacima Ministarstva građevine, u Srbiji postoji 70 visećih mostova raspoređenih u 36 gradova i opština. Od njih je čak 14 za rušenje, dok 43 zahtevaju hitnu sanaciju. Samo 13 mostova je u dobrom stanju, navodi N1.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Ova situacija je posebno došla do izražaja nakon tragičnog događaja u Ovčar Banji u oktobru 2022. godine, kada su dve žene poginule, a deset osoba povređeno nakon što se viseći most srušio. Ovaj incident je pokrenuo detaljniju analizu stanja visećih mostova u zemlji.

Istraživanje Državne revizorske institucije (DRI) otkrilo je da većina visećih mostova nije izgrađena sa potrebnim građevinskim i upotrebim dozvolama, te nisu ni evidentirani kao javna svojina lokalnih samouprava.

Posebno zabrinjavajući su podaci za gradove Kraljevo i Zaječar, gde od 14 visećih mostova, samo jedan je proglašen bezbednim za upotrebu. Kako se navodi u izveštaju, Kraljevo se ističe kao grad sa najvećim brojem visećih mostova, dok Zaječar ima najviše mostova koji su označeni za rušenje.

DRI je takođe konstatovala da do kraja 2022. godine nije postojala objedinjena evidencija visećih mostova na teritoriji Republike Srbije, što dodatno komplikuje situaciju, piše N1. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je instrukciju o preduzimanju potrebnih mera za zaštitu ljudskih života i imovine, ali je neophodno da se kontinuirano prati postupanje opština i gradova po ovoj instrukciji.

Najviše visećih mostova se nalazi preko reke Ibar, a zatim Zapadne Morave i Velikog Rzava. Većina ovih mostova izgrađena je u periodu od pedesetih do šezdesetih godina prošlog veka, dok su neki izgrađeni u poslednjih desetak godina.

Kako N1 navodi, najduži viseći most nalazi se u Opštini Kanjiža i ima oko 354m.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;