INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pogledajte kako će izgledati most između Ade i Bloka 70

17.06.2020. | B92

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda oglasio je rani javni uvid u skladu sa zaključkom Komisije za planove koja je uputila Elaborat za potrebe izrade Plana detaljne regulacije za izgradnju pešačko-biciklističke veze između Ulice Omladinskih brigada i Ade Ciganlije, sa mostom preko reke Save, gradske opštine Novi Beograd i Čukarica.

Predloženom granicom Plana razrađivaće se prostor površine 7 hektara koji pored planirane trase pešačko-biciklističke veze obuhvata i potrebne rampe za spuštanje trase na ulicu Omladinskih brigada kao i za povezivanje biciklističkih i pešačkih staza na Novo Beogradskoj strani duž keja i na Adi Ciganliji, sa vezama saobraćajnica i infrastrukture.

Izgled budućeg pešačko-biciklističkog mosta u Beogradu

Izgled budućeg pešačko-biciklističkog mosta u Beogradu

Plansko rešenje predviđa i dve javne podzemne garaže za parkiranje automobila. Prostor Plana nalazi se između dva gradska mosta, mosta na Adi i Ostružničkog mosta.

Planirana mostovska saobraćajnica definisana je isključivo za pešačko-biciklistički saobraćaj, i predstavlja vezu postojeće i pešačko-biciklističke staze sa posebnim režimom korišćenja na Savskom nasipu sa zonom rekreacije Ada Ciganlija.

Preliminarna projektantska ideja oblikovanja mostovske konstrukcije zamišljena je u vidu zatalasane longitudinalne forme, koju formiraju primarni lučni konstruktivni elementi sa obe, duže strane mosta u vidu lučne strukture. Visina lučnih elemenata je najviša na novobeogradskoj strani i postepeno opada ka strani Ade. Između primarnih lučnih elemenata su vertikalni linijski elementi sekundarne konstrukcije.

Celokupna konstrukcija oslanja se na noseće stubove u optimalnom rasponu. Obe strane mostovske konstrukcije, završavaju se spiralnim rampama na način da se što elegantnije spoje sa nasipom i pešačkim i biciklističkim tokovima bez formiranja barijera u prostoru i u cilju dobre preglednosti i dostupnosti prostora.

Prema strateškim planovima razvoja biciklističkog saobraćaja u Beogradu, pored postojećih staza u Ulici Omladinskih brigada i na Savskom nasipu, planiran je i produžetak staze duž nasipa i njeno povezivanje sa planiranom stazom u Ulici dr Agostina Neta. Planiranim pešačkim saobraćajem biće ostvareno kontinualno povezivanje pešačkog i biciklističkog sabraćaja na celom delu teritorije leve obale Save kao i povezivanje sa unutrašnjim prostorom blokova, slobodnim i zelenim površinama, sadržajima i ostalim delom teritorije Novog Beograda.

Izgled budućeg pešačko-biciklističkog mosta u Beogradu

Izgled budućeg pešačko-biciklističkog mosta u Beogradu

Pored parkiranja u regulaciji Ulice Omladinskih brigada koje se zadržava, planiraju se dve javne garaže u ulici Omladinskih brigada. Jedna podzemna ili nadzemna garaža na poziciji ispod otvorenog parkinga na kraju saobraćajnice i druga podzemna duž ulice Omladinski brigada u granici Plana. Navedene garaže su planirane kao dvoetažne.

Pored funkcionalnog osvetljenja planira se i estetsko osvetljenje mosta, koje će doprineti vizuelnom utisku.

U fazi izrade Nacrta plana, u saradnji sa nadležnim institucijama, definisaće se pravila uređenja za sve kategorije zelenih površina sa ciljem očuvanja prirodnih vrednosti i tokova, kao i integracijom novog rešenja u prirodni ambijent.

Rani jani uvid obaviće se u zgradi Gradske uprave Beograda, od 15. do 29. juna svakog radnog dana od 9 do 18 časova.

Zainteresovana lica mogu tokom ranog javnog uvida svoja mišljenja na planirana rešenja u pisanoj formi dostaviti Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove zaključno sa 29. junom 2020.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;