Antić: Britanski „Mineko“ hoće da gradi mini hidrocentrale

14.10.2014. | Tanjug

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da je britanska kompanija „Mineko“ zainteresovana da gradi četiri mini hidrocentrale u Srbiji. Ministar je, nakon sastanka sa ambasadorom Velike Britanije Denisom Kifom, izjavio za „Tanjug“ da će narednih nekoliko nedelja biti potpisani trojni ugovori između tog resora, lokalnih samouprava i ove britanske kompanije.

- Ambasador i ja smo se složili da postoji prostor i potreba za većom saradnjom naše dve zemlje i da je u interesu Srbije da učini ambijent takvim da imamo veći broj kompanija iz Velike Britanije na ovom prostoru – izjavio je Antić.

Istakao je da su istražne aktivnosti bitanske kompanije „Rio Tinto“ kod Loznice velika razvojna šansa za Srbiju. Ministar je naveo da je obavestio britanskog ambasadora da će novi zakon o energetici biti usvojen do kraja godine, a da će do polovine novembra biti gotova prva verzija nacrta zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

- Ta dva zakona će biti pozivnica za nove investitore i očekujem da će Srbija biti zanimljiva za ulganja pre svega u oblasti rudarstva i energetiku – rekao je.

Ambasador Kif je izrazio nadu da će doći do izvesnog napretka u pogledu britanskih investicija u srpsku energetiku, jer firme iz Velike Britanije imaju takav interes. Kif je rekao da su novi zakon o rudarstvu, izmene Zakona o energetici, ugovori o otkupu struje, o čemu je bilo reči na sastanku, pitanja koja su veoma važna za britanske firme i njihove buduće investicije.

- Pozvao sam predstavnike Ministarstva na Samit energetike u Pragu gde će biti mogućnost sastanaka vaših i naših firmi – rekao je Kif.

Upitan, kako Velika Britanija gleda na izgradnju gasovoda Južni tok , Kif je rekao da ova zemlja nije partner u ovom projektu, ali je važno da sve bude u skladu sa evropskim normamma.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...