IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Korišćene maske za lice mogu da ojačaju beton

18.05.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Poslednjih godina jednokratne maske za lice značajno su uvećale količinu smeća. Ipak, možda postoji način da se one ponovo upotrebe, jer nedavna istraživanja pokazuju da bi mogle da se dodaju u beton kako bi ga ojačale.

Maske bi mogle da dobiju novi život

Maske bi mogle da dobiju novi život (Foto: Državni univerzitet u Vašingtonu)

Imajući u vidu da su prethodne studije pokazale da je beton manje sklon pucanju kada se u njega umešaju sitna armaturna vlakna pre nego što se izlije, naučnici sa Vašingtonskog državnog univerziteta pitali su se da li polipropilen ili poliesterska tkanina u odbačenim maskama za lice mogu biti izvor tih vlakana.

Da bi ovo utvrdili, istraživači su prvo uklonili metalna ojačanja za nos i pamučne omče za uši sa hirurških maski za jednokratnu upotrebu, a zatim usitnili preostalu tkaninu na vlakna dužine od 5 do 30mm.

Vlakna su tada tretirana rastvorom grafenskog oksida. On je formirao premaz zahvaljujući kome su se vlakna bolje povezala sa često korišćenom portland cementnom pastom. Ovaj cement je vezivni sastojak u betonu, a naučnici su u njega dodali vlakna u zapremini od 0,1 odsto.

Maske su usitnjene na vlakna

Maske su usitnjene na vlakna (Foto: Državni univerzitet u Vašingtonu)

Kada je cement ojačan vlaknima testiran mesec dana nakon očvršćavanja, otkriveno je da pokazuje 47 procenata veću zateznu čvrstoću pri cepanju od neobrađenog portland cementa. Ipak, dodavanje vlakana dovelo je do blagog smanjenja čvrstoće pri pritisku, mada samo za 3 procenta.

"Ovaj rad prikazuje jednu tehnologiju za preusmeravanje korišćenih maski iz toka otpada u aplikaciju visoke vrednosti", rekao je vodeći naučnik, prof. Xianming Shi.

Rad o istraživanju nedavno je objavljen u časopisu Materials Letters.

Prošle godine, studija sprovedena na Australijskom univerzitetu RMIT takođe je pokazala da vlakna maske za lice pomažu u jačanju asfalta i materijala za put koji se nalazi ispod njega.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;