PRIJAVA-468X60-BANNER

Fasada od betonskih elemenata izlivenih u pesku

20.05.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Kulturni objekat u okviru koga su smeštena umetnička galerija i arhiv u Muharraqu u Bahreinu izdvaja se u odnosu na druge objekte jer ga karakterišu zidovi i fasada od jedinstvenih betonskih elemenata koji su izliveni u pesku. "Green Corner" je uska izdužena zgrada od betonske konstrukcije unutar koje se nalaze dve dugačke prostorije identične veličline sa "zidom" između.

Green Corner u Bahreinu

"Green Corner" (Foto: Studio Anne Holtrop)

Fasada koja je sama po sebi glavni prostorni element sastoji se iz niza betonskih oblika dobijenih izlivanjem u kalupe sa peskom. Dobijeni elementi nalik su jedinstvenim "stenama" stvorenim prirodnim putem. Unutar objekta se takođe nalaze elementi od betona u vidu podnih ploča, dok su velike roletne i ulazna vrata izrađeni od aluminijuma takođe izlivenog u pesku.

Tehnika izrade betonskih elemenata zgrade Green Corner

Tehnika izrade betonskih elemenata zgrade "Green Corner" (Foto: Studio Anne Holtrop)

Zgradu neobične forme i dizajna projektovao je Studio Anne Holtrop. Prostire se na 1190m² i nalazi prekoputa parkinga, koji je projektovao Christian Kerez. "Green Corner" je ime dobio po uglu na kome se nalazi jer je tu pored vertikalni vrt. Usku konstrukciju karakteriše dugački prednji "zid" ili fasada koja čini glavni prostorni element, dok dva kraća zida formiraju njenu spoljašnjost.

Unutrašnjost Green Corner

Unutrašnjost "Green Corner" (Foto: Studio Anne Holtrop)

Svaki element iz koga se sastoji fasada je sa jedinstvenim otiskom, dok je reljef vidljiv kod prozora i u uglovima zgrade. Betonske podne ploče unutar objekta izrađene su na isti način. Velike roletne se mogu pomerati. One su kao i ulazna vrata izrađene od aluminijuma izlivenog u pesku, s reljefom okrenutim prema unutrašnjosti. Ovi aluminijumski elementi su za razliku od betonskih šuplji i njihova unutrašnjost se vidi kroz prozore.

Green Corner

"Green Corner" (Foto: Studio Anne Holtrop)

Izgradnja je završena prošle godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
PERI-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...
Dragan 06.07.2022.
Šta je pojednostavljeno kad imate "prikačen...

;