Beskonačna petlja u obliku slova O

21.04.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Poslovna kula "O" planirana je da bude sedište kineskog proizvođača pametnih telefona Oppo. Pošto je projekat u ranoj fazi još uvek se ne zna visina ali je definitivno da će biti upečatljivog izgleda u obliku slova O. Forma kule će nalikovati beskonačnoj petlji koja maksimizira dnevnu svetlost unutra i u centralnom delu stvara vrt ispunjen zelenilom. Zbog tog dvorišta u unutrašnjosti malo podseća na "Courtscraper". Oba pojekta su delo Bjarke Ingels Group (BIG).

Kula O-Tower

"O-Tower" smešten između prirodnog jezera, urbanog centra i parka (Foto: BIG)

Nalaziće se u Hangdžou na istaknutom mestu - lociran između prirodnog jezera, urbanog centra i parka. Kula je osmišljena tako da maksimizira prirodnu svetlost koja dolazi u unutrašnje delove, dok nudi i maksimalnu fleksibilnost kada je u pitanju spratni prostor unutar objekta. Zelenilo će takođe dati svoj doprinos i ovu poslovnu zgradu učiniti prijatnijom za rad.

Zadnja strana O-Tower

Zadnja strana "O-Tower" (Foto: BIG)

Potrebe savremenih tehnoloških kompanija često ih dovode u situaciju da moraju da biraju između dubokog i fleksibilno organizovanog rasporeda prostorija unutar objekta koji podržavaju kreativne i dinamične radne prostore i sa druge strane plitkog koje pruža optimalno radno okruženje, uključujući pristup dnevnom svetlu i poglede koji doprinose boljoj produktivnosti i dobrobiti zaposlenih. Shodno tome, osmišljena je kula "O-Tower" koja objedinjuje i uzima najbolje iz oba.

O-Tower sa prednje strane

"O-Tower"  sa prednje strane (Foto: BIG)

Novo sedište za istraživanje i razvoj kompanije Oppo rešava spomenute zahteve i stvara tradicionalne poslovne prostorije sa savršenom dubinom ali uz pristup dnevnom svetlu kroz cilindričnu dvorišnu zgradu koja je kompaktna, a istovremeno pruža i veliku, neprekidnu površinu. U okviru donjih spratova nalaziće se konferencijski centri, radionice, saale za sastanke, izložbeni prostor i kantina, dok će u okviru gornjih uglavnom biti kancelarije.

O-Tower iz ptičje perspektive

"O-Tower" iz ptičje perspektive (Foto: BIG)

Južna strana zgrade se spušta ka zemlji i minimalizira se spoljna površina fasade izloženija suncu, a istovremeno se povećavaju pogledi koji se pružaju sa unutrašnje fasade, koja je zbog geometrijske forme  kule u senci pa do nje ne dopire sunčeva svetlost. Forma optimizuje koriščenje energije, odnosno smanjuje potrošnju energije i maksimizira pristup prirodnoj svetlosti. Zastakljena fasada biće "obmotana" rešetkama orijentisanim prema suncu, što će doprineti da se smanji zagrevanje i solarni dobitak za 52 odsto.

Unutrašnjost O-Tower

Unutrašnjost "O-Tower" (Foto: BIG)

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...